Nyheter - Tidningen Kulturen
Inrikes nyheter

Kalle Bengtsson Årets Konditor 2017. Foto Graham

Fest och vardag. Vissa människors vardag innebär att skapa feststämning för andra människor!
Kalle Bengtsson är till vardags konditor på Gothia Towers i Göteborg och medlem i Svenska Kocklandslaget. Nu kan han titulera sig Årets Konditor 2017 efter att ha vunnit den prestigefulla tävlingen som gick av stapeln den 12-13 oktober i Stockholm. "Årets Konditor" finns nu broderat i grönt, rött och svart på hans vita arbetskläder.
Läs mer...

En av höjdpunkterna i Svenska kyrkans minne av reformationen var en TV-direktsänd ”Reformationsmässa” i Uppsala domkyrka den 29 oktober med närvaro av konungen Carl den XVI:e Gustaf, flera regeringsföreträdare och kardinalen Anders Arborelius, näst efter påven Franciscus, högst i rang i kristenheten. Statsminister Stefan Löven höll också ett tal infogat i mässan

Läs mer...

Screenshot från verket “Veøy” (2004) av Arne Kjell Vikhagen

Sverige har fått sin första filosofie doktor i Game Art. Det är konstnären och forskaren Arne Kjell Vikhagen som disputerat med avhandlingen “When art Is Put Into Play” vid Valands akademi vid Göteborgs universitet.
Läs mer...

Hans Alfredson

Om man begränsar sig till vad Hans Alfredson skrev – under sin levnad som nu är avslutad åstadkom han ju så oerhört mycket på så många fält: revyerna, filmerna, de geniala improvisationerna som Malte Lindeman, osv – så är väl inte allt kanske lika angeläget, särskilt inte om man ser det i ett efterhandsperspektiv. Men mycket är mycket bra. 1982 kom en tjock roman, släktkrönikan ”Tiden är ingenting” som är mycket lång och mycket skånsk.
Läs mer...

Ingvar Holm tillsammans med sin hustru konstnären Karin Sverenius Holm

Nyss dök en gammal lönelista upp ur kökkenmöddingen, från den gången jag som ung spoling var undervisningsassistent vid institutionen för litteraturhistoria med poetik som huserade i samma röda tegelbyggnad på Helgonabacken 14 i Lund, i skuggan av Universitetsbiblioteket, som institutionerna för engelska, tyska och nordiska språk, och längst upp visst också folklivsarkivet – man kunde avlägga en hyfsad akademisk examen utan att röra sig utanför huset.

Läs mer...

Björn Granath Foto Lesula CC By-Sa 3.0

Nästan alla mina närmaste vänner är döda. Stjärnkocken Karol för att ta ett exempel blev inte ens 50 när hans aska blev spridd över Aare, och George med vilken jag planerade en resa runt jorden, föll ner död mitt i en god hönssoppa, som Monika hade lagat, för precis ett år sedan.
Nästa vänkrets bildas av de som inte tillhör mina närmaste vänner, men som ändå betyder en hel del för mig. Även bland dessa glesnar det oroande mycket. Björn Granath som dog 5 februari 2017 tillhörde denna krets.

Läs mer...

"En festivalbesökare kollar i filmprogrammet utanför biografen Draken." Foto: Lena Andersson

Göteborg filmfestival är slut för den här gången. Den elva dagar
långa festivalen firade i år 40 år och invigningen och invigningsfilmen Tom of Finland av Dome Karukoski visades på 40 biografer i Västra Götalandsregionen.

Läs mer...

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen