Musik: Iron and Wine, Kiss each other clean - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En milstolpe och ett mästerverk

Iron & Wines Sam Beam. Foto: Piper FergusonIron and Wine
Kiss each other clean
4AD/Playground

Ibland är det svårt att veta var man ska börja. Vissa skivor tar sig direkt innanför de vanliga rutinreferenserna och de egna standardgreppen och vägrar låta sig beskrivas eller definieras. Det är vanligtvis de skivor som är ovanligt bra. Här fick jag nu precis en sådan och för det är jag evigt tacksam.

Iron and wines "Kiss each other clean" är en märkligt homogen upplevelse. Jag kan se och förstå att det är tio olika låtar på skivan men mycket gör att det snarare känns som en enda upplevelse. Vissa är low-key ("Godless brother in love") medan andra (t.ex. "Big Burned Hand") är stötigare, snudd på funkiga. Men Sam Beams röst binder samman allt som en sakta svävande färgburk som droppar lite färg här och lite färg där. Ett vokalt kitt mellan byggstenar av komprimerade mänskliga känslor. Vips, ett sagoslott fullt av berättelser och öden, musikaliskt ackompanjerat av lågmäldhet och precision.

Det är en cool skiva. Cool på samma sätt som Stones var coola på det tidiga 70-talet. "Laidback", avskalad, nöjd med en stark grund, samspelande utan gytterbehov, ren, färgstark. Alla traditioner man vill finns närvarande men tar aldrig mer plats än den övergripande gemensamma coolheten. En sak som dessutom är oerhört befriande är att det här inte finns något som helst av den tröttsamt generiska neo-americana som genomsyrat så mycket i alla skäggiga flanellskjortors fantasilöshet det senaste decenniet. Musiken är full av många saker, men någon nostalgi finns det inte ett enda ynkaste spår av. Inte heller någon Disneyvariant av "folkrock".

Beach Boys-körer avlar sig med Crosby, Stills, Nash and Young-dito, lekfulla slagverk, jazzigt blås, klangbadande elpianon, distade syntar, olika former av slagverk, hetsiga elgitarrer. Och så Beams sång på allt. Det barn som ploppar ut på andra sidan skivans slut är ett av känslomässig intelligens, skärpa och humor.

Första låten, "Walking far from home", slår direkt an med respektfull Elevators-sensibilitet. Austin var epicentrum 1966-67 och är det tydligen fortfarande (Beam bor nära men utanför staden). Färden framåt fortsätter med "Me and Lazarus", som sakta bubblar upp i en växande glädje och i ett riktigt jazztangerande. Beams texter är finurliga, underfundiga, låter viktiga (och är det säkert), men man glömmer helt bort dem i det att man faktiskt hör dem. Hans sångstil är förtrollande, medryckande, betvingande och fullständigt fri.

I slutet av "Rabbit will run" finns en sagolikt finstämd H.P. Lovecraft-jazzig stämning, med en underbar tvärflöjt som lockar lyssnaren ständigt uppåt. Man kan fråga sig hur så många band kan misslyckas med det som för Iron and Wine tycks så enkelt? En distinkt skillnad från det mesta idag är nog att musiken här "svänger" på ett groovigt, jazzigt sätt utan att för den sakens skull vara jazz. När hörde du senaste rockmusik som svänger? Här är det hursomhelst en regel snarare än ett undantag.

Tio i det närmaste fulländade låtar. En romantisk resa genom rockhistorien, utan några som helst Ersatztendenser. Sam Beam och hans projekt behöver inte längre övertyga någon om något överhuvudtaget. Detta är en 100 % definitiv skiva. Iron and Wines "Kiss each other clean" är en majestätisk musikmelange, en milstolpe och ett mästerverk.

 

Carl Abrahamsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen