Musik: Joakim Milder, Takeaway - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Joakim Milder: Lite jazzhistoria, här och nu

altJoakim Milder
Takeaway
Apart/Plugged

Joakim Milder är en saxofonist och kompositör från Stockholm, och tillika ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin. På sitt eget skivbolag Apart har han nyligen gett ut CDn "Takeaway". Musiken på skivan tar avstamp i kompositioner som skrivits för ett påtänkt samarbete med jazzlegenden Esbjörn Svensson, men som tyvärr aldrig blev av på grund av dennes död 2008.

Men kompositionerna finns kvar, här inspelade med en niomannaensemble med Milder i spetsen. Kompositionerna och arrangemangen blickar överlag tillbaka till mitten av 60-talet. Det spretar aldrig iväg på ett flippat bebopsätt och inte heller är det totalt avspänt. Någonstans mittemellan ligger Milder & co. Det är alltid polerat och välproducerat, lugnt och lagom. Jazzhistorien finns, som ofta, närvarande, men denna skiva känns ändå behagligt tidlös.

"There is something to be learned from every score of the great composers, old and modern; each page bears evidence to the musical tight-rope walker that he has looked only at his own tiny rope, not realizing that men have not only walked ropes years before him, but tiny threads - perhaps the water. And can we not all learn one more step while restudying what might possibly aid us in walking the earth tomorrow?" (Charles Mingus, 1951)

Ofta kan samtida jazz vara oerhört navelskådande och intellektuell, men här känns det som att den demokratiska ekvilibrismen (alla ska höras och få spela solo lika mycket o.s.v.) tar ett steg tillbaka för helhetens skull. Och det vinner samtliga medverkande på denna skiva på.

De är alla duktiga musiker - det är inte svårt att inse. "Eye contact" sticker ut lite grann, med Mattias Torells gitarrplockande mot en varm bädd som utgörs av Mattias Ståhls vibrafon. I "Mysterious ways" spejsar allt ut till ett slags cirkusmusik för instrumentala akrobater. De lösa fogarna fasar ut och varje instrument glider iväg på upptäcksfärd för att vid ett fåtal tillfällen smälta samman med de andra igen. Det känns absolut behagligt men samtidigt en smula förutsägbart.

Ibland är det lågmält i solitära utsvävningar och ibland brakar det loss i hela ensemblen. Om man vill, kan man säga att denna skiva är en högkvalitativ resa genom jazzen i sig. Dels är det vad det är, i själva styckena och framförandena. Men det är samtidigt en finstämd kärleksförklaring till jazzmusiken i sig. Och, får man förmoda, till Esbjörn Svenssons ande.

Carl Abrahamsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts