Musik: West of Eden, A Celtic Christmas - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett juligt och vitt Eden

altWest of Eden
A Celtic Christmas
Zebra Art Records


West of Edens julskiva A Celtic Christmas utstrålar värme och glädje. Den är ett gott alternativ till det stora utbudet julskivor som finns att tillgå. A Celtic Christmas är välproducerad med irländsk och engelsk julmusik inspelad i Annedalskyrkan vid en liveupptagning i Göteborg förra året. Musikproducent är Martin Schaub och gäster som medverkar är Róisín Dempsey från den irländska kören Anúna, harpisten Valentina Lorenz Cammans samt Haga Motettkör. Några utav de instrument som skickliga musiker förgyller med är klockspel, fiol, mandolin, cajon, irländsk bouzouki och dragspel.

Gruppen West of Eden bildades i Göteborg för 15 år sedan. Den är ett folkrockband som har musik med influenser från Skottland och irländsk folkmusik som sitt signum. Huvudsakliga låtskrivare är Jenny och Martin Schaub. West of Eden har turnerat i länder som Irland, Nederländerna och Belgien.

A Celtic Christmas innehåller tolv spår med omväxlande musik och sång i olika tempi. Vissa är rent instrumentala som introduktionsspåret A Place By The Tree, skrivet av och framfört på piano av Martin Schaub och Christ Child´s Lullaby med Valentina Lorenz Cammans sköna arrangemang för harpa och irländsk flöjt - en så kallad whistle. Andra är sprudlande som The Wren In The Furze och I Saw Three Ships, i den sistnämnda har kören en framträdande roll. Frostig vinterstämning med stilla jazzinfluenser låter sig höras i In The Blek Midvinter. Róisín Dempsey klara röst kommer väl till sin rätt i lugna slutspåret The Wexford Carol där hon så vackert sjunger "...our good God for us has done in sending his beloved son".

Omslagets grafiska design står Gunnar Dagnå för. En snövit bakgrund med ett enkelt avlövat träd på en äng på framsidan och på baksidan en brunsvart fågel som flyger ur trädets grenverk. Insidan är chokladbrun med samma träd i vitt. Allt enkelt och sobert. Tankarna går till keltisk mytologi med träd och fåglar som smälter in och blir en helhet med skivans titel.

A Celtic Christmas är som en välfylld julstrumpa att förväntansfullt plocka ner från spiselkransen eller för dig som inte kan vänta, att lyssna på i lugn och ro framför brasan. Oavsett, är det musik att njuta av dagarna kring jul när snön faller...

Helena Svensson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts