Musik: Balroynigress : Dress the Ship in Black , Shampoo & Champagne - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att klä ett skepp i svart, att vara klädd i svart...

altBalroynigress 
Dress the Ship in Black 2010
Shampoo & Champagne 2007
Utgivna på Kning Disk.

Klädreglerna för begravningar är fortfarande oftast svart. Att vara klädd i svart får oss att verka längre och slankare. Svart kan definieras som frånvaron eller som närvaron av alla andra färger. Orsaken till att något verkar svart för ögat är att inga synliga färger reflekteras. Svart kan ge uttryck för styrka, elegans, död och mysterier. Förr bar präster endast svart. Prästen är den som sägs fungera som förmedlare mellan människa och gud. Svart representerar det ursprungliga tomrummet som associeras med rädsla och även det okända, eftersom mörker förhindrar seende.

Ordet svart är ett lånord från tyskan, men på spanska och flera romerska språk heter svart negro. Ordet "neger eller negress" är en föråldrad beteckning idag för mörkhyad person. En association som återfanns i en del av Indien, är synen på svart som det allra vackraste, men i den västerländska kulturen ses svart som sorgens och allvarets färg. Svart har kopplats samman med revoltörer, anarkister och inom punkrörelsen klädde man sig fullständigt i svart. Anarkismens svarta fana var från början en sorgefana. Det berättas att någon tog av sin svarta sidenunderkjol inför en demonstration i Paris 1883, hängde den på ett kvastskaft och anarkismen hade fått sin flagga!

Svarta fanor är skriven av en tämligen arg August Strindberg och Bo Cavefors ger ut nya nummer av tidskriften Svarta Fanor. "Den Lila Svarta" är en aktivisthandbok som bland annat innehåller instruktioner för hur man försvarar en demonstration mot polisinsatser. Icke att förväxla med "den lilla svarta" som ursprungligen lanserades 1926 av Coco Chanel.

Allt har med Balroynigress och musiken i Dress the Ship in Black att göra. Det handlar om förhållningssätt som jag ser det, om konsten som ingång, om det som har med mer än sin egen betydelse att göra och om lusten när Erik Jeor gör musik. Musiken ligger i lager som skickligt ändrar riktning och när rösten skevar, nästan brister då njuter jag som bäst. Bitvis handplockas t ex Joachim Eckermann för musiken eller Simo Brotherus för text.

Jag vet inte exakt vem som tillför vad, men rimligen finns underströmmar som påverkas av Elvire Soyez närvaro. För samtidigt som skepp är en boktryckarterm för en plåt för förvaring av uppsatt text, delar ett annat skepp av byggnader med kolonner, pelare eller liknande. Det är en vanlig indelning speciellt i kyrkobyggnader med mittskepp och sidoskepp. Skepp liksom Ship to Gaza för de mänskliga rättigheterna som faktiskt tar sig dit där det verkliga förtrycket pågår, medan skeppet af Chapman däremot har legat för ankar vid Skeppsholmen sedan 1937.

Erik Jeor studerade konst strax intill 70 år senare. Balroynigress berättar för oss om allt detta; om allt som är möjligt och det är jäkligt trivsam lyssning som funkar om och om igen och, föreställer man sig, år efter år. Dress the Ship in Black är Balroynigress andra album som ges ut på Kning Disk. Balroynigress passar för övrigt fint där med andra utgivningar av unga män t ex Misophone eller Voice of the Seven Woods.

De utmärks av självständiga, lågmälda och  individuella röster med personligt story-telling som sammanhänger i behagliga melodier. (Tur ändå att Kning Disk ger ut en överraskande stark röst också, likt en kronjuvel finns Anna von Hausswolff). Balroynigress däremot tar inte i så man smäller av nere från gravar. Balroynigress musik följer vindarna inifrån dunkla vrår ut i de öppna vidderna och upp bland molnen, för att landa en stund på våra axlar. Det känns inte tungt, så vi lyfter.

Balroynigress egen beskrivning:
Take the time to bless
your surrounding mess
whatever your home address
you've got of it in excess
get off your bench press
it won't lift your distress
you need to confess
talk and express
with sweat and finesse
not to impress
on your local noblesse
but to obsess
your right to possess
a garlic press
don't repress
your yearn for success
don't suppress
your eagerness to undress
unless you need to stress
your right to sleep in your wedding dress
nevertheless
call for the pony express
to bring you the latest from Balroynigress!

marja-leena sillanpää
Balroynigress uppträder och Dress the Ship in Black släpps 11/12 på Söderhöjdskyrkan. Om du får plats på någon kyrkbänk kommer du säkert att få en oförglömlig kväll!
Erik Jeor - sång och gitarr,
 Marcus Palm - sång och gitarr,
 Ylva Ceder - sång och synt, gitarr
, Patric Thormann - sång och bas,
 Pontus Langendorf - percussion, 
Magnus Olsson - trummor,
 Elvire Soyez - scenografi.
(Konserten börjar kl 20:30. Inträde 50 kr. OSA till balroy

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen