Kultur ger kraft till både individ och län - Tidningen Kulturen
Kultur
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Kultur ger intellektuell stimulans, ökar människors motivation och livslust samt bidrar till god livskvalitet och livsmiljö. Därför bör kultur också vara en självklar del i vård, omsorg och rehabilitering. Men för att få ett demokratiskt samhälle med aktiva och delaktiga människor måste kulturen vara tillgänglig för alla. För att uppnå allt detta krävs en medveten strategi.

Forskningen visar att kulturupplevelser har en positiv inverkan på hälsan.
Därför är det viktigt att i det kommande kulturpolitiska arbetet, så väl som i det allmänpolitiska, att förtydliga styrkan i samspelet mellan kultur och hälsa.

Kulturens mångfacetterade roll i samhällsbygget diskuteras flitigt och engagerat där varierande synsätt, behov och särintressen kommer till uttryck. I samtalen inkluderas ofta kulturens praktiska värde, med perspektiv som kulturens roll för en hållbar regional tillväxt, för turism, näringsliv och platsernas attraktivitet, men kultur är också en företeelse som måste få leva på sina egna premisser.

Utredningen Hälsa på lika villkor – nationella mål för folkhälsan slår fast att kultur främjar hälsa och prioriterar ett antal kulturinsatser för att bidra till en mer jämlik hälsa.

Region Jönköpings län har det övergripande ansvaret för den kulturpolitiska utvecklingen i länet inom ramen för den så kallade kultursamverkansmodellen. Den regionala kulturplanen är det strategiska dokument som pekar ut den önskade riktningen för kulturens roll och betydelse. I kulturplanens uppdragsbeskrivningar som de regionala kulturinstitutionerna och kulturorganisationerna har att förhålla sig till för att ta del av offentliga medel, står det att de ska ”… delta i kunskapsutvecklingen och med aktiviteter i koppling till kulturens roll för god hälsa”. I denna formulering finns en tydlig ambition att kulturen i sin bredd ska höra ihop med kultur och hälsa. Kulturen ska ha en given och tydlig roll i ett helhetsperspektiv.

I arbetet med att förverkliga dessa prioriterade kulturinsatser för en mer jämlik hälsa och uppdragen i regionala kulturplanen, sker stora satsningar på att utveckla området kultur för hälsa i Jönköpings län. Det görs i form av praktiskt genomförande och metodutveckling inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och området barn och unga.

I samverkan mellan kulturverksamheterna, kommunal verksamhet, folkbildningen och föreningslivet genomför vi ett antal insatser, som till exempel;

Möten med minnen – specialvisning på museum för personer med alzheimer och deras anhöriga. Syftet är att väcka minnen och att stimulera det som är friskt. Men också att ge en ny upplevelse och att göra något tillsammans.

Dans för dig med Parkinson – bidrar till gemenskap och delaktighet och underlättar för deltagarna att acceptera sina begränsningar och att de kan slappna av och vara sig själva. Dansen, levande musik och gruppen bidrar tillsammans till en positiv helhetsupplevelse.

Aktivt liv i Jönköpings län – en webbportal där kulturaktiviteter för äldre samlas för att kulturlivet ska vara mer tillgängligt och kunna utnyttjas av fler invånare och besökare. Kulturunderstödd rehabilitering – en arbetslivsinriktad rehabiliteringsform, som erbjuds inom primärvården, som innebär att delta i kulturaktiviteter i grupp. Målgruppen är personer som är sjukskrivna för psykisk ohälsa och smärta.

Språklust – främjar en god språkutveckling hos alla barn, oavsett modersmål och språkstörning, genom samverkan mellan barnhälsovård, logopeder och länets biblioteksverksamhet.

Dansa utan krav – dans i grupp som främjar psykiskt välmående hos tonårstjejer med psykosomatiska symtom, till exempel magont och huvudvärk. Fokus ligger på rörelseglädje, gemenskap och kravlöshet och inte på prestation.

Forskningen visar att kulturupplevelser har en positiv inverkan på hälsan.
Därför är det viktigt att i det kommande kulturpolitiska arbetet, så väl som i det allmänpolitiska, att förtydliga styrkan i samspelet mellan kultur och hälsa.

Sjukvården har vi utvecklat för att vi ska få vara friska, få hjälp vid sjukdom och för att vi ska överleva. Kulturen behöver vi för att vi ska vilja överleva.

Styrgrupp Kultur för hälsa i Jönköpings län

Lars Johansson, direktör, Utbildning och kultur, Region Jönköpings län
Micael Edblom, sjukvårdsdirektör Psykiatri, rehabilitering och diagnostik, Region Jönköpings län Jesper Ekberg, folkhälsochef, Folkhälsa och sjukvård, Region Jönköpings län
Per-Ola Nilsson, verksamhetschef, Smålands Musik och Teater, Region Jönköpings län
Jörgen Lindvall, kulturchef, Kultur och utveckling, Region Jönköpings län
Paula Bergman, folkhälsoutvecklare, Folkhälsa och sjukvård, Region Jönköpings län
Birgitta Ekeberg, sjuksköterska, Folkhälsa och sjukvård, Region Jönköpings län
Sergei Muchin, museichef, Jönköpings läns museum
Laila Bradling, ordförande, Jönköpings läns bildningsförbund
Irene Oskarsson, ordförande, Jönköpings läns hembygdsförbund
Tomy Eklöv, regionarkivarie, Jönköpings läns arkivförbund
Länets kulturchefsnätverk genom Ola Bengtsson och Johan Gärskog.

Lars Johansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts