Litteratur: Marilyn Monroe, Fragment – dikter, dagboksanteckningar, brev - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Fragment av Marilyn

Vem var Norma Jean Mortensen ?Marilyn Monroe
Fragment – dikter, dagboksanteckningar, brev
Redaktörer: Stanley Buchthal & Bernard Comment
Förord av Antonio Tabucchi
Översättning: Marianne Öjerskog
Översättning av förord: Viveca Melander
Norstedts

Norma Jean Mortensen hade en affär med Djävulen. Det är inget märkvärdigt med det för det hade Rosemary i Ira Levins roman ”Rosemarys baby” också även om hon drogades och togs mot sin vilja. Rosemary var i alla händelser en fiktiv figur medan Norma Jean bytte namn till Marilyn Monroe och blev världens mest eftertraktade posterkvinna. I Marilyns fall hette Satan Anton Szandor LaVey, en gudabenådad (!) organist från San Francisco som grundade The Satanic Church.

Marilyn hade en mamma som rände efter karlar på heltid. Karlslukerskan hette Gladys Pearl Baker och var gift med Martin Edward Mortensen. Men Marilyns biologiska pappa var i själva verket försäljaren Charles Stanley Gifford. Han stack så fort han fick höra att Gladys var på tjocken. Och så vidare. För allt, eller i varje fall det mesta, om Norma Jean alias Marilyn Monroe, är, eller blir lätt, en schablonbild åt ena eller andra hållet. I ena stunden hänger hon på väggen som blond bomb med putande läppar och förförisk blick. I andra hittas hon död med sorg och svek och smärta i den utrunna mascaran och med för höga värden barbiturater i blodet. Man vet inte om hon tog självmord eller mördades för att Kennedyklanen behövde skyddas. För visst var väl John F Kennedy hennes älskare? Och så vidare. Schabloner. Spekulation. Snaskeri.

Nu, 60 år efter döden, släpps självbiografin. För jo, det är vad det handlar om. Även om det hela bygger på fragment. Men det är ändå hennes egna ord i olika former. Nerslag i hennes liv beskrivna av henne själv, en röst som aldrig hörts på film.

Förlaget slår på stort och som alltid när det gäller Marilyn är utsidan välputsad och inbjudande, en bildrik utgåva, tung i volymen och mycket för pengarna, med förord av en nobelpristagaraspirant. Men det gäller att kliva in i själva boken och förbi bilderna som man sett till leda.

”Åh, tystnad/så stilla att jag får huvudvärk – och det skär i öronen/surrar i huvudet av den molande, malande stillheten – på den släckta skärmen i kolmörkret dyker det upp samma gamla vålnader/mina trognaste följeslagare – det bullrar oroligt i blodet/det vänder och rinner tillbaka åt andra hållet och hela världen sover/om jag finge frid – åtminstone en fridfull vålnad.”

Det är en sak att läsa Marilyns utlämnande dikter. Men det är den sköra vardagstonen i inköpslistorna, dagboksskärvorna och kom ihåg-lapparna som berör. Här är livet närvarande, inte bara smärtan utan också förväntningarna och nyfikenheten.

Den 26 augusti 1946 skrev hon på sitt första filmkontrakt. Ungefär samtidigt bytte hon namn (Monroe från hennes mormor) och blekte håret. Hon gifte sig tre gånger, andra äktenskapet var med basebollstjärnan Joe DiMaggio, men DiMaggio hanterade inte att hustrun överträffade honom i berömmelse. Hon var Hollywoods hetaste stjärna. Fem år senare gifte hon sig igen, med författaren Arthur Miller. Äktenskapet höll i ett och ett halvt år. På morgonen den 5 augusti 1962 hittade man henne död efter en överdos sömnmedel. 

Stefan Whilde

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen