Litteratur: Leif Holmstrand och Jonas Örtemark, Darger reviderad - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Grafiska järtecken, inordnade i afonisk språktyngd, inklistrade och tvingade fast på himlens papper över stormfälld skog

Denna bok ligger i tiden. Rätt. Snygg. Omarbetad/genomarbetad/arbetad

Leif Holmstrand och Jonas Örtemark
Darger reviderad
Drucksache

Dargers historia är en av många osedda (sedan blev hans döda konst en megakändis) och hans öde som utanförskapande är givetvis mycket spännande, precis som en annan liten blomma kan vara det om man bara tittar tillräckligt noga. Vi ser, av Henry Darger, perfekta och personliga bilder: ofta är de gjorda med fördjupande katolska inslag – de sju intersexuella flickorna mot de onda Glandelianerna (glandel – körtel/kön/avsöndringsorgan, manlighet i makt) – och med motiv hämtade ur sagan om mänskligheten; Henry hade gissningsvis ett särskilt öga för utsatta barn. Hans levnadshistoria kan möjligen berätta om en egen utsatthet.

Men. Holmstrand och Örtemark har inte bara skrivit en kraftfull, introduktiv och poetisk skrift om konstnären Henry Darger med hjälp av flera olika vinklingar och utgångspunkter – från det inledande samtalet om det bevarade av Dargers biografiska historia; de uppvisar här och kanske i än högre grad senare inte bara nästintill förväxling lika berättarröster, de är en; det är också en samlande och sammanställande konstnärsbiografi över varandet kring skapande och processen att bli som i förlängningen säger: ”jag vill säga vi vill säga genom fallet Henry att all produktion hänvisar till en sanning där intentioner attityder värderingar och tankar kan avläsas”. Alltså i varje verk – konstnären.

Så det är dessutom en möjlig biografisk anteckning om författarna av revideringen. Vilka alltså inte ifrågasätter vikten av varje skapande, enskilt eller kollektivt, utan ställer samman dem i verket. Liksom det fina trädet som medföljer, ett särtryck ämnat att angöra skyddsomslag, där ingen av de medverkande likställs – dock jämställs – med varandra men alla utgör delar av verket. Denna esoteriska bild, trädet är denna esoteriska bild, länkar mina egna tvivel/tankar om detta. Ja, och det perversa bokmärket. Dessutom finns det finurliga guldkorn av intertextualitet delvis med några av de västerländska metalbandens mer kända sånger, delvis med användandet av ord – gängse ord – för att gestalta en historia. Vilket i ett sammanhang av de beskrivna och uppsprättade småflickorna får mig att flina till lite. Jag läser om sidorna 45-47.

Vi vänder sida. Värdering – alla ord är värderingar – det är svårt att inte bli förtjust i Darger. Det är svårt att inte bli förtjust i Darger reviderad; i trycksaken. Denna bok ligger i tiden. Rätt. Snygg. Omarbetad/genomarbetad/arbetad. Den är ett sammelsurium av vår tids litterära riktningar, en soppa med alla ingredienser. I rätt proportioner. Som är den kokt i en mall. Som vore den hämtad ur den .jpg som det frakturerade tillstånd den kan reproducera i rätt kopieringshastighet. Darger reviderad är en ingång till något litet som talar om något stort. Som vore det poesi. Det är ett ambitiöst projekt. Det håller samman. De olika rösterna i boken ska liknas vid de röster som Darger själv nyttjade i sitt livsverk. Det är effektuellt och sanningsskapande. För detta förklaras han – Darger själv också – sjuk av en omvärld i sin tid. I dag ger vi varandra jobb med denna kvalitet. Vi känner igen oss. Det är inget fysiskt; det är en gräns, en horisont.

Freke Räihä

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen