Litteratur: Åsa Anderberg Strollo, Hoppas - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En skakande skildring av dagens Fattigsverige

Åsa Anderberg StrolloÅsa Anderberg Strollo
Hoppas
Gilla Böcker

Hur definierar man ett hem? Handlar det bara om väggar och tak, eller krävs det någonting mer? Det har bara gått några dagar sedan sextonåriga Jonna fullständigt rasande dragit ifrån lägenheten i Kolsva och åkt till Stockholm för att börja ett nytt liv.

Men beslutet, det som kändes så himla rätt när mamma valde att lägga sina åtråvärda semesterdagar på en Mallorcaresa med Claes och mormor bara gratulerade till kärlekspresenten, visar sig snart ha en mörk baksida. Jonna har ingenting att äta, ingenstans att sova, ingen chans att få ett jobb i julruschen och bara 230 kronor i väskan.

Hoppas är augustnominerade Åsa Anderberg Strollos tredje ungdomsroman, efter Bryta om (2007) och Blod (2009). Det är en skakande skildring av dagens Fattigsverige, om ungdomar som tappat allt förtroende för vuxenvärlden och stapplar fram mellan glåpord, bedövningssprit och förnedrande tilltag för en sovplats. Men det är också en varm berättelse om vänskap och Stadsmissionens fördomsfria dörrar.

Anderberg Strollo skriver rakt och i korta avsnitt om dansaren Alex som varit fosterhemsplacerad och på rymmen sedan en vräkning när hon var tio, om Minken som bor på bostadshotellet och jagas av hot och paranoia, om Elina som hittat en fristad bland gosedjuren i en sopskrubb, och så om Jonna som alltid hoppas mötas av någonting annat än tystnad och mormorns fyllejoller.

Hon spinner fram sin hårda berättelse med en ton som livfullt växlar mellan vrede, utmattning och värme. Den sakligt distanserade beskrivningen av Jonnas rörelser i huvudstaden dominerar, men balanseras mot en korthuggen dialog och känslomässiga utbrott i Jonnas egen skrivbok. Variationen är både smärtsam och fängslande – och på sina håll också hoppingivande.

Hoppas är en viktig roman. Porträtten av de utlämnade ungdomarna, även de svagast antydda, är lika trovärdiga som drabbande. Den enda överdriften ligger i de onomatopoetiska uttrycken och det faktum att fonden är juldagarna. Svårigheterna, känslostormarna och ljusglimtarna lyser klart ändå.

Jonna Fries

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen