Litteratur: Bob Hansson, Vips så blev det liv, eller en hyllning till blågrönalgen - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En omväg till Indien

Vips så blev det liv, eller en hyllning till blågrönalgenBob Hansson
Vips så blev det liv, eller en hyllning till blågrönalgen
Ordfront


Efter att ha blivit dumpad och bedragen av ytterligare en flickvän åker bokens jag på en klassisk hitta-sig-själv-i-Indien-resa. Det blir inledningen till en rad skruvade, på gränsen till surrealistiska, händelser vilka till sist, genom ett lika skruvat skildrat tantra-samlag med en kraftigt överviktig tyska leder fram till en sorts frälsning.

Eller i alla fall en himmelsk orgasm. Samtidigt får vi i tillbakablickar följa de människor som i sin tur hade samlag för att till sist berättarjaget och den lilla dotter han får efter Indien-resan, skulle alstras. Där finns berättarens vårdbiträdes-mamma som beskyddande tar upp sin lilla son i famnen när styvpappan slår och skriker. Där finns också hennes pappa, morfadern, som även han slår när fasorna från finska vinterkriget ansätter honom.

Ramen för alla dessa parallellhistorier utgörs av det vuxna berättarjaget som i ljuset av sin dotters födelse begrundar livets mirakel och bekymrar sig för vad vi människor hotar göra med livet om vi inte slutar misshandla vår jord och förgifta atmosfären. Bob Hansson verkar med denna boka velat skapa en på en gång allvarlig och uppsluppen fresk över livet och livets sammanträffanden och överraskningar. Släkthistorien och de bisarra detaljerna för tankarna till Zadie Smith’s White Teeth eller till och med till Gabriel Garcia Marquez’ Hundra år av Ensamhet. Bob Hansson lyckas dock inte riktigt med att ta ett sådant helhetsgrepp om historien och det stora persongalleriet.

Läsaren blir aldrig riktigt indragen i denna målning med dess svepande penseldrag. Formuleringarna och tonen är bitvis väldigt roliga, men inte heller på gränsen mellan komedi och allvar lyckas Hansson balansera helt utan problem. Det är tydligt att han vill driva med den västerländska exotism som präglar synen på Indien här, men detta hindrar inte att han alltför ofta själv glider in i dessa föreställningar samtidigt som han ironiserar över dem. Kort sagt lyckas Bob Hansson inte riktigt frälsa mig med sin frälsningshistoria.

Anna Remmets

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen