Litteratur: Daniela Wilks, Banglatown - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Finkänslig debut om studietiden i London

alt Daniela Wilks
Banglatown
Kartago förlag

Berättarramen för Daniel Wilks tecknade debut Banglatown må vara av det medelklassbanalaste slaget. Huvudpersonen reser, 23 år gammal, till London för att plugga till psykolog under tre år. Väl där skildras tiden med alla bekymmer flytten innebär - till att börja med det eviga problemet med att finna en bostad i den brittiska miljonstaden.

Plattityderna till trots - det är en fantastisk debut. För precis som med de skönaste av poplåtar finns det något där bakom det ytliga och plagiata höljet, en känsla. En känsla som får en att känna att det där lika gärna kunde ha varit en själv. Man blir ett offer för poesin och följer råttfångarens vackra flöjtmelodi bort från förnuftets logik.
Det finns flera scener i det färgglada albumet som ger prov på detta - och som fastnat i min skalle efter de 136 sidorna.

När huvudpersonen köper Laura Ashley-tyg till gardiner i det hyrda rummet i Banglatown, för att det påminner om hennes mamma. Av ena rumkompisen får hon kommentaren: "du kan få låna ett par vita gardiner som jag inte behöver".

När hon och pojkvännen Arthur åker till den konservativa mormodern i Scarborough och tittar på när jättevågorna sköljer in över kusten från Nordsjön. Och huvudpersonen säger: "Innan jag dör vill jag gå på en sådan fest som The great Gatsby brukade hålla".
Det är ren och skär anglofil romantik som skulle få nutida hjärtförlösare som Bryan Ferry och Patrick Morrissey att bli gröna av avund. Där bakom finns även en svärta som balanserar upp albumet till att inte enbart bli en tårdrypande fontän utan även inrymma samhällskritik i form av ett rånöverfall, depressiva tabletter och en tafsande doktor.

Gustaf Andersson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen