Litteratur: Erri De Luca, Dagen före lyckan - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Skönheten finns även i nöd och lidande

 Erri De Luca Erri De Luca
Dagen före lyckan
Akvilon

Neapel, i spillrorna efter Andra världskriget, är skådeplats för en föräldralös pojkes uppväxt hos portvakten don Gaetano. Avväpnande berättar pojken själv sin historia, med en enkelhet som gör också det mest svårgripbara tydligt, från början för läsaren men ju längre in i berättelsen han kommer även för honom själv. Det är alltså frågan om en utvecklingsroman i bästa bemärkelse, den griper tag, håller fast och lämnar efter sig en känsla av delaktighet, som om den andres resa också blivit ens egen.

Don Gaetano är en fadersfigur, som värnar, stöttar och lär ut, ända tills den dag han berättar om pojkes riktiga föräldrar. Dem som han av nödvändighet förträngt, för att hålla saknaden borta. Att ha en bild av dem är inget han vill, det är enklare med tomheten. Då har han hunnit fylla arton år och återsett Anna, sin tidiga ungdomsförälskelse och fantasigudinna. Hon är den ängel han dyrkade på avstånd och som en gång frälst hans föräldralösa själ.

Mötet med Anna liknar en kärlekens naturkraft och blommar ut likt ett vulkanutbrott. Den autism hon lider av understryker bara ytterligare självklarheten i det som sker. Människan måste möta olyckan innan hon möter lyckan! Se där hoppet som håller vid liv!

Anna har en man som avtjänar ett fängelsestraff, men denne ska snart friges. Don Gaetano med sin Kristusblick på omvärlden vet vad som väntar. Det finns ingen återvändo. Neapels invånare har levt med ond bråd död så länge att våldet fått en närmast naturlig plats samhället, något som förstärker intensiteten i människorna sätt att vara mot varandra, samtidigt som livskänslan stegras till det yttersta. Nöden och lidandet ges på så sätt ett skimmer av skönhet, och för att ta fram denna skönhet krävs det en författare av Erri De Lucas kaliber.

Lars-Göran Söderberg


Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen