Litteratur: Gunilla Bergström, Alfons med styrkesäcken - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I Alfons rike

altGunilla Bergström text och bild
Alfons med styrkesäcken
Rabén&Sjögrens

Vem är den där Alfons, vad är det för verklighet han lever i egentligen? Verkligheten är kanske inte så enkel som man kan tro - den kan ha flera dimensioner. Vi läsare är vana vid den vanlige enkle snubben Alfons, men i Alfons med styrkesäcken antar han en ny och högre position - han är nämligen härskare i ett rike och måste hantera rollen.

Omslagsbilden visar en strålande glad Alfons som med en generös gest agerar bakom en stor hemlighetsfullt öppen säck. Bilden, som är full av dynamisk rörelse, visar också en motsatt kraft - alla är inte lika positiva och stora som Alfons. Bildens nerkant är befolkad av små genomskinliga figurer som signalerar missnöje, bekymmer och hunger.

Den store huvudpersonen, hans kroppsspråk och attribut, ger flera associationer: tomte, trollkarl och guddom.
Att Alfons har något stort och fantastiskt att berätta blir tydligt redan på första uppslaget, pappan ser betänksam ut när sonen hävdar att det hänt på riktigt - men Alfons var ju själv med. De två framträder liksom i en bubbla i en svart/vit värld, vilket pekar mot ytterligare dimensioner.

Alfons är kung med eget land, beläget alldeles intill, och när man är kung måste man se till att folk har det bra. Kungen är medveten om att det finns hot och faror - men har sin styrkesäck och känner sig trygg. Han har allt man behöver och sig själv.
Men Alfons är inte ensam i sitt rike. Plötsligt, när han sitter där i godan ro, dyker det upp små figurer i massor (som Egyptens gräshoppor), hungriga och missnöjda. Alfons förmågor att rätt hantera situationer prövas och han visar sig vara både god, rättrådig och full av självtillit.

avlöses av bullundret, Kungen följer sitt folk på en vandring under sju dagar och sju nätter för att nå målet. Han förser folket med allt de behöver och sprider skönhet, musik och glädje. Han framstår som en värdig kung över sitt rike, och syns närmast gudomlig eftersom han inte tycks ha för avsikt att svika eller utnyttja sitt folk, dessutom har han för avsikt att återvända.

Och det är på riktigt - eller... pappa kan i alla fall inte bevisa motsatsen.
Alfons är snart sju år, och man kan tänka sig att de vuxnas verklighet kommer närmare och upptar hans tankar. Världen är full av orättvisor, katastrofer och lidanden.  Alfons vet säkert hur det BORDE vara i världen och hur han skulle lösa problemen. Den större verklighetens problem flyttar nära honom och hans 'faktiska' förmågor när han befinner sig i drömmens rike, där hans själv bestämmer . "Jag finns väl på natten med. Räknas inte det?" frågar Alfons.   Det sägs ju att man bearbetar problem i sömnen, och att undrens tid inte är förbi - kan någon bevisa motsatsen?

Gunilla Bergströms " Stor-Alfons för de lite större" följer Alfonstraditionen i fråga om tänkvärdheter, realism och fantasi, men den inför nya och fördjupade frågor i vidare större perspektiv.  Alfons med styrkesäcken är trots sin aktualitet tidlös, om än med en något postmodernistisk framtoning.

Marit Jonsson, Formom

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts