Litteratur: Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes i Skräckens dal - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett brett perspektiv  

altArthur Conan Doyle
Sherlock Holmes i Skräckens dal
Nyöversättning Charlotte Hjukström
Bakhåll

Det är något trivsamt i att läsa en Sherlock Holmes. I skräckens dal finns ingredienserna som gör berättelsen tilltalande och håller spänningen uppe - ett gods på den engelska landsbygden, mystiska omständigheter kring ett mord, kärleksintrig, ett slutet sällskap och allt berättat på ett elegant sätt. Boken innehåller två delar som är beroende av varandra och som vävs samman på slutet. Här finns överraskningsmoment och uttrycket "Exakt, min käre Watson".

Idén till boken har författaren fått från böcker om händelser i Pennsylvania där det fanns ett hemligt sällskap bestående av irländska kolgruvearbetare. Bokens ena del utspelas i Amerikas Förenta Stater. Kolgruvearbetarnas sällskap blir här till ett maktutövande och brottsligt gäng. De sprider skräck i Vermissadistriktets järn- och koldalar. I den engelska delen är vi i grevskapet Sussex där godsherren John Douglas mördas och mystiken kring brottet tätnar.

I det välskrivna och informativa efterordet av Mattias Boström står att läsa om boken och om Sherlock Holmes värld. Vi får också en inblick i författaren Arthur Conan Doyles liv och tiden i vilken han levde. Sherlock Holmes i Skräckens dal publicerades för första gången 1914 som följetong i The Strand Magazine. Första världskriget hade brutit ut och Arthur Conan Doyle skrev till chefredaktören att han hellre hade velat ge tidningen något mer seriöst med tanke på landets situation. Chefredaktören var dock bara glad att kunna ge sina läsare just ett sådant här alster i de dystra tiderna.

Förlaget Bakhåll ger ut nyöversättningar av Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes berättelser. Nu senast Sherlock Holmes i Skräckens dal i översättning av Charlotte Hjukström. Språket är mycket mer tillgängligt här än i gamla översättningar om mästerdetektiven. Författaren skrev sammanlagt 60 berättelser om Sherlock Holmes, varav 4 romaner och 56 noveller.

I Skräckens dal för på vanligt manér Holmes och Dr Watson en god dialog. Holmes är i sitt esse med sina underfundiga tankebanor och finurliga lösningar. Landsortspoliserna står hjälplösa inför Sherlock Holmes skarpa hjärna. Vid ett tillfälle säger Sherlock Holmes till inspektör MacDonald "Ett brett perspektiv, min käre mr Mac, är en av de nödvändigaste egenskaperna i vårt yrke. Idéernas växelverkan och kunskapernas indirekta användningsområden är ofta ytterst intressanta." Med andra ord det gäller att tänka vitt och brett när mysterier skall lösas. Och det gör mästerdetektiven. Här på den dramatiska scenen som speglas i bokens omslag. "Ibland tar konstnärstemperamentet över och kräver en välregisserad föreställning" säger Sherlock. Så sant, så sant.

Helena Svensson

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen