Litteratur: Ulrika Kärnborg, Som om - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dynamisk berättelse om tre personers begär

Ulrika KärnborgUlrika Kärnborg
Som om
Natur & Kultur

Mystiken är tät kring Nadine, den danska filmstudenten. Hennes person blir aldrig riktigt avslöjad. Kanske är det därför hon har en sådan dragningskraft. Med sin tystnad och uttryckslöshet skapar hon ett tomrum vari två andra personer kan låta sin åtrå och fantasi flöda fritt. Den ena heter Johan och den andra Amanda. Han med två barn och en sambo, på väg att doktorera i filmvetenskap med regissören Evelyn James som ämne. Hon en nybliven student på LUC .

Johan bor i Lund med sin familj och tillhör Universitetet där. Han blir erbjuden att undervisa en kurs om engelsk film på LUC i Köpenhamn och trots sin försenade avhandling tackar han ja till tjänsten och börjar pendla mellan städerna. Det nya arbetet ger honom avlastning från kraven där hemma och nu får han mer utrymme för sin redan problematiska impulsivitet.

Någonstans finns ambitionerna: familjelivet, den ofullbordade doktorsavhandlingen och hälsan, men Johan är rastlös. Han har sen tidigare redan haft flera affärer med studenter vid sidan av förhållandet med sambon Lena. Mötet med Nadine visar sig emellertid vara så kraftfullt att han successivt börjar förlora fattningen. Han dras allt närmre kulmen av sin otrohet och den lilla empati han faktiskt har kvar.

Parallellt med Johans berättelse får vi följa Amandas. Hon och Nadine börjar samma kurs och blir snart vänner med varandra. Amanda fascineras av Nadine, hon blir arg och ledsen på henne och undrar vad hon egentligen tycker om Amanda. Efter en tid passerar Amanda vänstadiet och letar efter något mer med Nadine. Hon märker Johans blickar och blir svartsjuk.

Därtill bär Amanda på ett förflutet med två killar från tonårstiden. Till en början får vi möta dem i hennes minnen men sedan visar det sig att en av dem: Peter, går på samma universitet. Han försvann på ett abrupt sätt ur hennes liv men nu har han upptäckt henne igen och följer henne på avstånd. Han vill tillbaks till henne men vågar inte, innerst inne hoppas han att det inte är för sent.

Författaren och kritikern Ulrika Kärnborg har konstruerat en dynamisk berättelse om tre personers begär. Deras åtrå är inte helt å hållet riktad mot samma person men är ändå en och densamma i bemärkelsen att den är obesvarad. Nadine blir på det viset egentligen en ganska anonym karaktär. Hennes person avtecknas istället av de antaganden och fantasier som frammanas av hennes beundrare.

Nadine blir således en utgångspunkt varifrån författaren på ett snillrikt sätt låter läsaren närma sig huvudpersonerna. Kärnborg använder sig även av den filmhistoria som omgärdar karaktärernas relationer. Johan exempelvis, återkommer ständigt till regissören Evelyn James och hans liv. Refereringen tjänar som ett metafiktivt inslag som berikar karaktärerna med ytterligare en dimension. Kärnborg har fingertoppskänsla för bruket av bägge dessa tekniker och når på så sätt en beundransvärd nivå i sin persongestaltning.

I sin helhet ger Som Om en inblick i hur motiven till en stegrande passion kan se ut. Den belyser i vilken mån vi tar oss friheter med vår åtrå, oavsett grunder och bevis. Hur vi kan skapa oss en ömsesidighet även fast den inte finns där och utifrån den föreställningen häva hindren framför oss. Ytterst visar Ulrika Kärnborg att det ibland kanske har väldigt lite med den andre att göra och istället allt med oss själva.

Martin Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts