Litteratur: Per Wästberg, Hemma i världen. En memoar (1966-1980) - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Äventyr och rutin

 Per Wästberg Per Wästberg
Hemma i världen. En memoar (1966-1980)
Wahlström & Widstrand

Kanske var upptäcktsresanden den siste som inte omfattades av arbetsdelningen, som var sin egen berättelse och levde i en episk följd. Per Wästberg har alltid fascinerats av denna gestalt och i den tredje delen av sina memoarer berättar han hur pojkdrömmen tycktes gå i uppfyllelse, då han i Kamerun reser i spåren av en svensk som hundra år tidigare lämnat ämbetsmännens Sverige och sökt sig till Afrikas hjärta.

Då Wästberg ser tillbaka på sin enda fasta anställning, dvs. den som kulturchef på DN, inställer sig som kontrast den dröm som gestaltas i Jules Vernes "Till jordens medelpunkt", drömmen om att "få leva i en brinnande förväntan, slippa blekna i något ämbetsverks herbarium".

Äventyr står mot upprepning, inre sammanhang mot vad som kallats "det förströdda livets annaler". Utan mittpunkt liknar världen "notiser i en väldig postorderkatalog", som det målande heter apropå Borges. Samma karaktäristisk gäller också i viss mån Wästbergs memoarer, eftersom de dignar under notiser och namn. I särskilda "årskrönikor" förtecknas händelser och namn utan åtskillnad. I en brasklapp mot slutet av boken misstänker Wästberg själv att hans text kan förefalla "rapsodisk och osystematisk".

Liksom sin far hade Wästberg en gång ambitionen att "jämt vara bortbjuden". Så fortsatte det också. Det är kongressmiddagar, debattmiddagar med Olof Palme, regeringsmiddagar, kungamiddagar och "socialdemokratiska luncher" på Operakällaren.

Wästberg påpekar att han inte var partiansluten, men det är påfallande hur nära lierad han var med den socialdemokratiska eliten. Om Sverker Åström heter det att han levde "i symbios med makten" och inom denna sfär rör sig också Wästberg.
Närheten utesluter inte road respektlöshet som i denna interiör från en resa i Afrika: "I vårt väldiga sovrum ropade Thage G. och jag över tjugo meter till varandra, han i långkalsonger i tro att vi skulle bestiga Kilimanjaro. Palme håller inträngande tal. Anders Ferm är ironisk och frågvis, ett beläst kansliråd i tioårsåldern."

Per Wästberg har försökt det till synes omöjliga: att finna en väg mellan äventyr och rutin, frihet och trygghet. Vindrot heter en av hans romanfigurer. Han har också provat olika former av "dubbelliv" i övertygelsen att en sådan existens kan medföra en stegring och förtätning av livskänslan, ett dubbelt liv. Verkligheten blir dikt och särskilt märkligt är hur Wästberg anteciperar sin roman "Luftburen" genom att leva den.
Under vistelsen i Kamerun söker sig resenären till vad han kallar "själens innergård".

Vid ett annat tillfälle tycks det honom däremot som om han alltför mycket uppehållit sig i "en förgård till livet". Av sin beundrade släkting Axel Hirsch får han höra: "Du jäktar jorden runt. Vid min ålder ska du finna att du tagit många onödiga omvägar". Det är denna spänning och oro som ger inre liv åt de innehållsrika memoarerna.
(Mycket egendomligt ter sig uppgiften att Wästberg under tiden på DN särskilt låg efter Gunnar Ekelöf och Bertil Malmberg för att avpressa dem artiklar. Malmberg dog 1958, Ekelöf 1968, varför det är förståeligt att de "ogärna ställde upp".)

Göran Lundstedt

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen