Litteratur: Ann Syréhn Tomaševic, Glas och Aska - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Livet mellan världskrigen - i stort och smått

altAnn Syréhn Tomaševic
Glas och Aska
Albert Bonniers

Glas och aska är gymnasieläraren Ann Syréhn Tomaševics debutroman. Ann har bland annat undervisat i litterär gestaltning och här använder hon en lite ovanlig berättarteknik.

Glas och aska är uppbyggd av två parallellhistorier i olika tider. Berättarpersonen Amanda åker på 80-talet från Sverige till Wien för att göra efterforskningar kring den andra huvudpersonen Lili, som föddes nära 100 år tidigare. Amanda träffade Lili via sin före detta, Jacob, strax innan hennes död på 70-talet och ärvde sedan en ring av henne.

Amanda, som är fotograf och journalist, har nu blivit intresserad av Lilis liv och vill få mer kött på benen genom Jacob som bor i Wien och andra som kan ha känt Lili.

Efter en något trevande inledning sugs man in i berättelsen och vill veta mer om Lilis fascinerande liv. Hennes historia spänner över två världskrig, två världsdelar och tre äktenskap. Hon förflyttar sig från en välmående barndom i det tyskockuperade Alsace via Wien, Berlin, New York och landsbygden i amerikanska mellanvästern tillbaka till Wien igen. Perioder av lyx blandas med perioder, under första världskriget och efter börskraschen 1929, då hon får vända på slantarna.

Glas och aska skildrar hur livet plötsligt kan få en annan vändning, på samma sätt som de vackra glasprismorna i ljuskronor kan drabbas av "glaspest" och förvandlas till aska. Det gäller såväl det privata livet som samhället i stort. Men romanen visar också hur livet kan börja om igen efter varje motgång.

Berättartekniken bygger till viss del upp spänningen och skapar en nyfikenhet. Samtidigt gör berättarperspektivet att vi får en viss distans till Lili, trots romanens levande personskildringar. Lilis upplevelser av glädje, sorg, kärlek och hat blir något som läsaren mer iakttar än deltar i.

Den största behållningen med Lilis berättelse är nog att på nära håll få följa samhällsutvecklingen i Europa och även under en kortare tid i USA. Ann Syréhn Tomaševic väver in glimtar av kända konstverk och verkliga personer i periferin som bidrar till att beskrivningen känns väldigt äkta. Efter att ha läst Glas och aska känns det som om man fått en lite tydligare bild av livet framför allt under mellankrigsåren.

Eva Gustin

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen