Litteratur: red. Kalle Laajala och Lili von Wallenstein, Kamouflageskrifter - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En kartong kommer lastad med motstånd

altred. Kalle Laajala och Lili von Wallenstein
Kamouflageskrifter
Bokbål

En neutralt brun och vikt kartong låter innesluta ett antal skrifter på tyska. De små häftenas omslag berättar om information om sådant som Dolomiterna, kaktusar och en kommande cirkusföreställning. Det är enkla tryck, häftade eller vikta sammanställningar. Till skillnad från de andra trycken är häftet om kaktusar, men också det häfte som heter "Pflegen Sie Ihr Haar?", tjockt och man förundras över hur mycket energi som kan läggas ner på någonting i första anblick så oviktigt.

Man börjar läsa. Strax förvandlas dock innehållet. I det häfte som till en början handlade om kaktusar byter texten snart storlek och stil, liksom inte minst innehåll. Skriften är inte någon text om kaktusar, utan om andra stickande och brännande frågor, med två texter som tar sin utgångspunkt i det kommunistiska partiets VII partikonferens (Brysslekonferensen i Moskva). Tiden och platsen då dessa texter börjar cirkulera i förtäckt form: nazismens Tyskland.

 

Vad vi i detta häfte och de andra häftena möter är alltså ingenting annat om förtäckt litteratur, "Tarnschriften" eller kamouflageskrifter som de heter på svenska. I ett häfte med ett omslag som falskt utlovar "Die Welt als Wille und Vorstellung" av Arthur Schopenhauer får läsaren sig i stället till livs en text på svenska om denna undergroundlitteratur som figurerade under Hitlers styre. Här redogörs för den illegala spridningen i ett land och ett samhällsklimat där avsaknad av demokratisk yttrandefrihet, bländskrifter och bokbål var ett faktum.

Kalle Laajala, bibliotekarie vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, i sig en rik källa för dessa kamouflageskrifter och samarbetspartner med Bokbål förlag i detta utgivningsprojekt, skriver förordet till texten om kamouflageskrifterna. Lili von Wallenstein, författare och förläggare, står för efterordet. Vem som står för den egentliga mellantexten är otydligt, kanske de två, kanske ingen, men detta är en del och ett led i vad de två vill visa på med utgivningen av kartongen med kamouflageskrifter: upphovsman okänd och världen som såväl föreställning som förställning.

Med kamouflageskrifterna uppstod såväl en ö av "tyst" yttrandefrihet mitt i förbudens tid, som en subvärld som använde sig av maktens egna medel för att göra motstånd:

"En av många snillrika komponenter i dessa [kamouflageskrifter] är att de på ett slående vis bemöter det nazistiska systemets bländverkstaktik [...]. I historiens och skrivbordslampans bleka sken blir skrifterna mycket annat en slagkraftig parodi på det nazistiska systemets normalitetstanke."

står det att läsa i texten om kamouflageskrifterna. Det är inte för inte som man inledningsvis i denna text om kamouflageskrifterna väljer att citera tre tänkare, varav ett av Friedrich Nietzsche: "Allt är falskt! Allt är tillåtet!".

Normalitetstanken, idealen och upphävandet av desamma i och med kamouflageskrifterna är också någonting som påpekas i denna skrift:

"De falska omslagen, som skulle vara så vardagligt alldagliga som möjligt, säger en hel del om sin nazistiska samtid och om denna samtids normer och normalitetsbegrepp."

Därmed påpekas det att dessa skrifter, samtidigt som de var ett motstånd mot en regim, också bär vittnesmål om den. De förevigar dess ideal genom att använda sig av dem, men motsätter sig samtidigt idealen genom att ur sin motståndsposition ta makten över dessa ideal när de inre värderingarna som följer med det yttre skalet byts ut och på så sätt solkar de rådande idealen och därmed också ideologin.

Genom att låta trycka förtäckta texter, ofta med några inledande och avslutande sidor, som sedan smugglades in i landet kunde dessa totalt 590 tryck under perioden 1933-1945 komma in i landet och/eller distribueras i det. Det största problemet med denna spridning av motståndstexter var dock, menar man i denna utgivning, de olika subgruppernas oförmåga att organisera sig, att arbeta strukturerat på ett större plan och att samarbeta över partigränser. Detta menar man låg motståndsmännen i fatet och var troligtvis orsaken till att de i handling inte nådde fram till det syfte som de i skrifterna eftersträvade.

Anna Nyman

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts