Litteratur: Nils Fabiansson; Das Begleitbuch zu Ernst Jünger In Stahlgewittern - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ImageEn hand i stålstormen

Nils Fabiansson 
Das Begleitbuch zu Ernst Jünger In Stahlgewittern
Hamburg; Verlag E.S. Mittler & Sohn

Alltsedan den franska revolutionen år, 1789, har förlaget Verlag E.S. Mittler & Sohn publicerat böcker.

Om man bortser från en liten förupplaga 1920, var detta förlag det som 1922 publicerade och verkligen spred Ernst Jüngers krigsdagbok från första världskriget: In Stahlgewittern. Den svenska översättningen av Urban Lindström publiceras denna månad på Atlantis förlag; I stålstormen.

En omistlig följeslagare till varje intresserad Jüngerläsare är Nils Fabianssons Das Begleitbuch zu Ernst Jünger In Stahlgewittern, som dessutom publiceras på förlaget Mittler & Sohn. Nils Fabiansson har tidigare skrivit en reseguide för första världskriget i Dagens Nyheter.". Boken är en god följeslagare (ty. Begleiter) som kronologiskt följer i Jüngers fotspår. Från rekryten i Hannover 1914 fram till och med november 1918. 

Boken är rikt illustrerad, inte bara med historiska fotografier utan även fotografier från det samtida landskapet. Den resa, om man skall använda ett slutet uttryck, som läsaren följer med på är tredelad. Först tas man med i det historiska landskapet, det samtida landskapet och i litteraturen. De många färgbilderna visar de idag överväxta slagfälten, soldatkyrkogårdarna och kartorna. Inte sällan presenteras Jüngers egna skisser parallellt med tryck från det tyska riksarkivets kartor. Det märks att Fabiansson är skolad arkeolog ty det finns en exakthet i presentationen och en närhet till den historiska platsen där slagen faktiskt utspelade sig.

Detta gör att Jüngers snart hundraåriga dagbok kommer en mycket nära. Men det blir också någonting paradoxalt över läsningen när citat från den lerbruna landskapet perforerat med skyttegravar, punkterat av gropar från artillerield och de unga männens krigströtta ansikten kontrasteras med gröna landskapsbilder i färg. Allt detta mänskliga lidande döljs idag under ett grönt täcke av växtlighet. Bara några betongskelett och kyrkogårdarnas gravar vittnar om »det stora kriget«. Det tyska ordet för slagfält »das Schlachtfeld« närhet till ordet slakt »das Schlachten« är skrämmande tydligt under läsningen.

Den historiska närhet på mikronivå som denna bok erbjuder med bilder från slagfälten och kartor är ett viktigt komplement till Jüngers bok. Dessutom sätter den in Jüngers öde, alla hans skador och förtjänstmedaljen Pour le mérite som han som siste man fick av kejsar Wilhelm II, i en bred historisk kontext. Under läsningen infinner sig en lust vandra med denna bok och I stålstormen som följeslagare genom dessa landskap. Med böckerna kan man på ett tydligare sätt höra det historiska landskapets eko i samtidens.

 

 

Daniel Pedersen

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen