Litteratur: Renée Frangeur, Pojkar, pli och pedagogik - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bonas vanartiga pojkar

Renée Frangeur
Pojkar, pli och pedagogik. Vanart och manlighet på Bonaanstalten 1905-1948
Carlsson Bokförlag

Under invigningen av Bona Folkhögskola 1984 gick en oanmäld man upp i talarstolen och berättade att Bona tidigare hade varit en Statens tvångsuppfostringsanstalt. Han hade själv varit en ”Bonagrabb”, vilket innebar att han hade dömts som vanartad och skulle uppfostras under Bonas maskulinitetshierarkier och förtryckande struktur. Renée Frangeur, lärare vid den nya skolan, var en av åhörarna. Hon påverkades av berättelsen och började söka vidare i Bonas historia. Resultatet blev denna antologi om pedagogiken och genuskonstruktionen på den statliga Bonaanstalten.

Andra författare som bidrar med sina alster är journalisten Klas Sondén, och två filosofie doktorer vid Tema Barn, Linköpings universitet, Maria Sundkvist och Anne-Li Lindgren.Frangeur är fil.dr i historia och lektor i genusvetenskap vid samma universitet och har forskat om kvinnorörelser, välfärdsstaten, folkhemmet samt jämställdhet.

I Pojkar, pli och pedagogik fördjupar hon sig i arkivmaterial och berättelsen om Bona.  Ur genusrelaterad forskning och teorier växer en bild av anstalten fram tillsammans med samhällets syn på ”vanartiga” pojkar. Eleverna på Bona var helt klart en kontrast till både arbetarrörelsens och borgerlighetens manlighetsideal. Med disciplin, aga och kollektiva bestraffningar skulle de uppfostras till lydiga arbetare och gudsfruktiga samhällsmedborgare. Däremot saknades inte kritiken mot Bonas pedagogik i samtiden utan den kom dessutom från olika politiska inriktningar. Men livet på Bona var inte enbart misär då pojkarna fick lära sig att spela instrument, uppskatta idrott och teater samt erbjöds skolundervisning, menar Frangeur.

Med ett pedagogiskt upplägg och en linjär struktur är det lätt att följa med i tankegångar och delkapitel. I en antologi av den här typen är det svårt att undvika att omständliga meningsbyggnader och upprepningar av händelser och personer uppstår. Men det är inte det som stör läsningen utan det är dessvärre det ojämna språket som inte flödar fram i en behaglig läsrytm vilket påverkar helhetsintrycket. Det känns ryckigt, nerkortat och orden liksom staplade på varandra. Däremot är Pojkar, pli och pedagogik en verkligt ambitiös och ingående studie av Bonas underordnade och marginaliserade manligheter, som tar stöd i ett gediget arkivmaterial med referenser till olika forskare och teorier. Man aktualiserar också en aktuell paradox som fortfarande finns på liknande institutioner: om syftet är att skapa ordentliga samhällsmedborgare, varför skiljer man dem då från det övriga samhället? 

 

 Sara Larsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts