Litteratur: Bo C Bengtsson - Iskra – gränslös musik - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Konvention betyder ofrihet

Iskra var en stockholmsbaserad musikgrupp, som fanns mellan åren 1970 och 1992, den ursprungliga gruppen bestod av Jörgen Adolfsson, Allan Olsson, Tuomo Haapala, Sune Spångberg, Arvid Uggla och Philip Wahren. Från 1985 var det en trio med Jörgen Adolfsson, Tuomo Haapala och Sune Spångberg.


Ambitionen var att vidga och bredda musikbegreppet, att visa på vägar, att bryta stigar mot ett nytt musikskapande. Mot större frihet och öppenhet. Att öppna alla sinnen, att skärpa uppmärksamheter, att bryta monotona mönster, tillföra frisk energi och näring, till vårt innersta.
Bo C Bengtsson
Iskra – gränslös musik
ISBN: 9789188316868
Förlag: Bo EjebyVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Samtidigt med boken släpps ett nytt album med samma namn, som finns att lyssna på, på de vanligaste musiktjänsterna, gruppen har tidigare gett ut sex album. Det mest originella namnet är från 1977, det är även det mest talande – Allemansrätt.

Kultur – och nöjesjournalisten Bo C Bengtsson skildrar i denna bok gruppens bakgrund och dess musikaliska utveckling, han gör det med omsorg, kärlek, god kunskap, med närvaro och noggrannhet.

Iskra verkade i en tid med en politisk medvetenhet och oro, i en tid när den kulturella scenen var både dynamisk och tillåtande. Det var inte bara tillåtet utan rent av passande, att komma med både utmaningar och provokationer. Samtidigt gällde det att skapa ett eget rum, en arena där man var en enskild, tongivande och en stark aktör.

Iskra skapade en banbrytande musik, byggd på improvisationer och senare på mera handfasta egna kompositioner, de tänjde inte bara gränserna, de överskred dem; det ställde viktiga frågor om hur musik borde och kunde låta och vilka instrument, som skulle ta plats. De använde alternativa ljudkällor och redskap i sina framställningar, hemmagjorda verktyg, leksaker och kökstillbehör. Inte ens fantasin satte begränsningar, i detta låg en stor frihet i stundens, ögonblickets skapande.

I konserter, musikverkstäder och inspelningar för radio och tv bjöd de in alla, just det alla, till att delta och interagera i och med musiken. Ordet exkludera fanns inte, men ordet inkludera hyllades högt.

Ambitionen var att vidga och bredda musikbegreppet, att visa på vägar, att bryta stigar mot ett nytt musikskapande. Mot större frihet och öppenhet. Att öppna alla sinnen, att skärpa uppmärksamheter, att bryta monotona mönster, tillföra frisk energi och näring, till vårt innersta.

För detta krävdes en naken, direkt, ibland påträngande och brutal kommunikation.

För att bryta dödläget, för att väcka människor ur den sövande tillvaron av mekaniskt skrammel och färdigstöpt skval.

Iskra blev ett alternativ, som både var bångstyrigt, hade ett starkt uttryck och ett stort hjärta.

Bo C Bengtsson sammanfattar Iskras musik så här, med följande kännetecken:

” demokratiskt skapande, ideologisk medvetenhet, kommunikation, kollektivitet, glädje och pedagogisk vision.”

Mer är en gång nämns den kommunala musikskolans vikt och betydelse, det är bara att beklaga att i många kommuner pågår en politisk klåfingrighet, för att spara på denna kulturinrättnings medel, det är självklart en katastrof.

Samtidigt måste det sägas att Iskra under sina tjugotvå år, gör en stor kulturinsats, en bildningsbragd genom att göra musiken tillgänglig för många och öppen för alla.

Boken tecknar medlemmarnas porträtt, innehåller en informativ diskografi, är rik på bilder och pressklipp, men det var väldigt vad sidan 148 slutar tvärt.

 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts