Litteratur: Elias Våhlund, Agnes Våhlund - Handbok för superhjältar - Röda masken - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Röda masken - Suverän uppföljare om högtflygande superhjältedrömmar!

Det här är en helt suverän ny serie som ligger helt rätt i tiden!

Det vimlar av superhjältar överallt i dagens populärkultur, men det är väldigt sällan som det går att relatera till dem ... De är superrika, de är hel- eller halvgudar, de har typ sju doktorsavhandlingar bakom sig och de är tillräckligt biffiga för att spela i vilket rugbylandslag som helst. Vanligtvis handlar det om män. Sällan handlar det om barn, sällan handlar det om tjejer. 


Illustrationerna bygger upp en helt egen värld, som påminner lite om japansk manga, här finns fina djur och söta hamstrar och storögda barn och alla är representerade --- det är en internationell värld som Lisa lever i. Även hamstrarna har olika färger ... Och så är det ju, även i verkligheten. Alla hamstrar ser inte likadana ut.
Elias Våhlund, Agnes Våhlund
Handbok för superhjältar - Röda masken
ISBN: 789129701388
Illustrationer: Agnes Våhlund
Förlag: Rabén & SjögrenVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Den enda av superhjältarna som är på tapeten just nu och som är ung är Peter Parker/Spider-Man, som trots sitt superhjältenamn mer är som en Spider-Kid i den nya filmen Spider-Man: Homecoming. Han går i skolan, han har läxor, han blir mobbad, han leker med lego ... precis som ungar i allmänhet. Han största superhjältekraft är hans vanlighet --- att vem som helst kan identifiera sig med honom eller relatera till honom.

Det är PRECIS det som är Lisas styrka i Handbok för superhjältar också. Hennes vanlighet. Hon är verkligen en "everykid". Praktiskt taget vilken liten tjej eller kille som helst kan läsa den här boken och tänka: Men det där är ju jag! Eller: Det där skulle jag också vilja göra!

Lisa har valt ut tre superkrafter från den magiska, mystiska boken Handbok för superhjjältar, som hon hittade i del ett i bokserien, och hon har nu, i bok två, hunnit bli riktigt bra på att flyga. Det går däremot trögare med den andra kraften som hon tränar på, att tala animaliska.

Hamstrarna som bor i Lisas rum kallar allting för "pip" och kommunikationen går alltså väldigt trögt.

Hemligt dubbelliv

Lisa har fullt upp med sitt dubbelliv och att träna upp sina förmågor --- på natten övar hon flygning och är Röda masken, på dagen går hon i skolan och är Lisa. Alla som sett superhjälten flyga förbi under natten antar automatiskt att det är en kille --- det retar Lisa lite, men hon inser att det också är bra att ingen anar hennes hemliga identitet.

Fast hur ska hon ta itu med mobbarna på skolan? Ibland ger de sig på Lisa. Ibland ger de sig på någon annan ... Och Lisa avskyr det.

Det visar sig att en intrig med en cirkus och en arg gorilla och Lisas nya superkraft animaliska kommer att spela en stor roll --- men innan dess har den flygande Lisa räddat livet på en känd pilot och gjort en egen flyguppvisning.

En härlig fantasivärld byggs upp

Lisas liv erbjuder en härlig fantasivärld för unga läsare. Hela boken är illustrerad i fyrfärg, nästan som ett seriealbum, men istället för pratbubblor har man berättande text i fyrkanter ... vilket är mycket mer lättläst och lättare för läsaren att följa med i. Det här är en utmärkt börja-läsa-bok, så himla spännande att målgruppen direkt vill öva upp superkraften läsning ...!

Illustrationerna bygger upp en helt egen värld, som påminner lite om japansk manga, här finns fina djur och söta hamstrar och storögda barn och alla är representerade --- det är en internationell värld som Lisa lever i. Även hamstrarna har olika färger ... Och så är det ju, även i verkligheten. Alla hamstrar ser inte likadana ut.

Femstjärnig superhjälteläsning

Smart, roligt, sorgligt, spännande ... och med mycket bra sensmoral. Till syvende och sist är det bättre att vara snäll än stark och Lisa tar aldrig chansen att hämnas på mobbarna. Ingenting hade blivit bättre av det ... Det här är en modern och lättläst bok som det är lätt att uppslukas av! Femstjärnig superhjälteläsning!

Det ska bli två delar till i serien som utlovas SNART!

Det finns många Röda-masken-fans som väntar!

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen