Litteratur: Redaktör: Victor Estby - Nya Röster- en antologi av nyanlända unga kvinnor - - Tidningen Kulturen
Victor Estby Foto_Josè Figueroa

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ord som kommit över havet

”Jag grät tyst, jag hade ont i hjärtat och var rädd. Det var som att vara utanför livet, du vet inte om du ska komma fram levande eller död. Jag ville bara att vi skulle överleva”


Författaren, journalisten och skrivkursledaren Victor Estby startade tillsammans med Åmåls kommun, Dalslands Litteraturförening. Karlbergsgymnasiet och Komvux, en utbildning i skrivande för unga nyanlända kvinnor från Syrien. Deras ord som kommit med dem över havet fick genom detta intiativ fäste i bokform i antologin Nya Röster, med medverkan av åtta unga kvinnor.
Redaktör: Victor Estby
Nya Röster- en antologi av nyanlända unga kvinnor
ISBN: 9789163928918
Förlag: Dalslands LitteraturföreningVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Victor Estby Foto_Josè Figueroa

Victor Estby Foto_Josè Figueroa

Jag läser orden som kommit över havet, det mäktiga Medelhavet, där jag själv så många gånger farit som sjöman med stora gedigna lastfartyg i stiltje som i storm...men...nu...i detta Medelhav... kommer familjer flyende mitt i svarta natten, familjer som kliver ombord i gummibåtar överfyllda med folk, ranka farkoster som tar in vatten där fötterna fryser till is. De flyr från krig, från minnen av sin egen nära tillvaro som en gång var ett lugnt vardagsstiljte av skönhet och kärlek men som nu badade i ond bråd död. Familjer som steg ombord i gummibåtarna med barn och allt:

”Nu var båtkanten i höjd med havsytan och det kom in vatten i båten. Jag satt på knä och vattnet trängde in i mina kläder. Det var kallt och jag kunde inte röra mig, kunde inte resa mig eller göra någonting/.../Då sa jag till min mamma: 'Jag kan inte känna mina fötter! Hjälp mig mamma, snälla jag fryser!' Mamma grät för hon kunde inte göra något. Hon sa: 'Jag ber om ursäkt till dig och dina bröder. Varför gjorde vi det här? Det var bättre att dö i Syrien än i havet!'”

Allt detta landar mitt i diskussioner om knäskålar, om åldersmätarteknik, om tandprovsestetik, om läkaretik, om kvoteringsmatematik, detta pettimetermätande om och kring dessa liv som kommer över havet och inte vet vad det kommer att bli av dem. ”De måste lära sig svenska” ”De måste lära sig en litteraturkanon!”

”Jag heter Rawan Alzoabi och har kommit över havet” en vägledning från en ung människa, utan möjlighet att stanna kvar i sitt land, utan möjlighet att bli 'hjälpt på plats'.

Jag läser orden som kommit över havet: Där Rawan är en av flickorna som skriver. Och som hon skriver! Som hon berättar om hur familjen stiger i gummibåten mitt i natten! Och så hårt hon håller om sin lillebror!

Båtmotorn dör där ute på havet. Ska de dö nu? Är detta slutet?

”Jag grät tyst, jag hade ont i hjärtat och var rädd. Det var som att vara utanför livet, du vet inte om du ska komma fram levande eller död. Jag ville bara att vi skulle överleva”

Där berättas också om den brännande kärleken i unga människors önskan om lycka som motvikt mot kriget och flykten, ett underlag till ljus mänsklighet i en optimistisk tro på livet mitt i allt det svarta.

Författaren, journalisten och skrivkursledaren Victor Estby startade tillsammans med Åmåls kommun, Dalslands Litteraturförening. Karlbergsgymnasiet och Komvux, en utbildning i skrivande för unga nyanlända kvinnor från Syrien. Deras ord som kommit med dem över havet fick genom detta intiativ fäste i bokform i antologin Nya Röster, med medverkan av åtta unga kvinnor.

Detta är något att läsa, dessa vittnesmål från verkligheten.

Benny Holmberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen