Litteratur: Magdalena Ribbing, Karsten Thurfjell - Gastronomisk kalender 2018 - Mat som mode - Tidningen Kulturen
Sissela Kyle, ny i Gastronomiska Akademin, tillsammans med vännen Loa Falkman. Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Måltidens hotade magi försvaras och förklaras

Med denna digra volym firar Gastronomiska Akademien sitt sextionde år --- den här boken är världens äldsta årligen utkommande i sitt slag!
Vid rodret: Magdalena Ribbing, välkänd författare, journalist och expert på etikett. Karsten Thurfjell, välkänd kulturjournalist på Sveriges Radio, matskribent och tillsammans med Ribbing bokens redaktör. En rad välkända och matälskande skribenter medverkar, bland andra Niklas Rådström, Martin Lind och Charlotte Birnbaum.


Lärorik och rolig och intresseväckande, boken är fylld av berättelser av Gastronomiska Akademiens ledamöter och andra människor som delar med sig av sina insikter om livets goda.
Magdalena Ribbing, Karsten Thurfjell
Gastronomisk kalender 2018 - Mat som mode
ISBN: 9789173318631
Förlag: CarlssonVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Sissela Kyle, ny i Gastronomiska Akademin, tillsammans med vännen Loa Falkman. Foto Belinda Graham

Sissela Kyle, ny i Gastronomiska Akademin, tillsammans med vännen Loa Falkman. Foto Belinda Graham

Modevågor genom tiderna

Gastronomisk kalender för 2018 har det intresseväckande och tidsenliga temat Mat som mode. Prins Carl Philip funderar över framtidens mat, kommer insekter att bli den nya mattrenden?, professor Birgitta Watz gör stor konst av ett kaffebord, biskop Martin Lind beskriver vinet i egenskap av helig dryck, Lisa Wiklund skriver om vinkonsumtionen på Ladies Night, professor Stephan Rössner förklarar allt om olika konstiga dieters uppgång och fall, och dessutom finns här en lång rad andra kända personers tankar om mat som trend, som glädje och som samtalsämne. 

Filosofiska betraktelser och historiska perspektiv varvas och detta är mycket matnyttig läsning --- på mer än ett sätt! 

Lärorik och rolig och intresseväckande, boken är fylld av berättelser av Gastronomiska Akademiens ledamöter och andra människor som delar med sig av sina insikter om livets goda.

Om boken berömda och duktiga redaktör: detta blev det sista hon gjorde. Bara några dagar efter att arbetet med Gastronomisk kalender 2018 slutförts rycktes Magdalena Ribbing tragiskt bort i en olyckshändelse. Hon har skrivit och redigerat en mycket stor del av innehållet i denna volym, precis som under det dryga decennium hon fungerat som kalenderns redaktör. En mer utförlig minnestext planeras till nästa årgång.

Sissela Kyle efterträder Hasse Alfredson

En minnestext över Hasse Alfredson finns med redan i denna volym, det är den framstående komikern och skådespelaren Sissela Kyle som har författat den --- hon har nu övertagit Hasses stol i akademin. Blir det blommig falukorv till lunch till Hasses minne? 

Vad som är roligast i denna volym ... det beror helt enkelt på vad man är intresserad av! Allt är läsvärt och intressant på olika sätt. Men det finns också ett samspel mellan de olika texterna och det är intressant.

Har man läst Måltidens magi av Mats-Eric Nilsson så känner man igen hans kapitel, men det är ett viktigt ämne han tar upp. Hur vi äter är nästan lika viktigt som vad vi äter och ingen kan njuta (eller tillgodogöra sig näring) under stress och hög ljudvolym. Den mysiga miljön och det goda samtalet är viktigt. Och det gäller att börja tidigt. Dåliga skolmatsalar, där ingen kan njuta av maten, är oacceptabla.

Förhoppningsvis får läsarna mersmak av Mats-Eric Nilssons kapitel - boken Måltidens magi är mycket läsvärd och tankeväckande i sin helhet! En måltid utan magi är bara lite föda för överlevnad för stunden. Mat är värd ett bättre öde! Njutning och glädje är en seriös fråga.

Mats Svegfors är inne på samma linje i ett helt annat kapitel, där konditorierna och caféerna diskuteras. Är dessa rentav en förutsättning för kultur och samvaro och det belevade samtalet? Svegfors hävdar att de är Sveriges motsvarighet till pubarna, en fristad dit man kan gå och få vara sig själv och äta en vacker leverpastejmacka eller caféets egen specialitet eller en liten bakelse. Som de berömda japanerna på Conditori Lundagård i Lund, som Svegfors så kärleksfullt skriver om. Japaner som nu gått ur tiden.

Den hotade egenarten

Var man sitter och samtalar påverkar samtalet. Men nu är konditorierna och caféerna utrotningshotade, inte på grund av Starbucks, utan på grund av den svenska modellen, det svenska skattesystemet och Starbucksklonerna, som Espresso House och Wayne's coffee som ploppar upp likt svampar ur jorden överallt. Sverige är bäst i världen på McDonaldsfiering (tänk bara på IKEA och H&M och alla andra kedjor där allt individuellt uttryck effektivt utrotas och körs över) --- nu har detta spritt sig till cafékulturen. Allt likriktas som i en planekonomi --- men med marknadsekonomins effektivitet, hävdar författaren Svegfors.

Och ingenting har med nyttighet att göra. De söta kaffedryckerna och juicerna och smoothiesarna och drickyoghurtarna hos de nya kedjorna innehåller mer socker än gamla tiders bakverk.

Men kalorier som dricks räknas kanske inte?

Det inte så nyttiga gröna och den goda gröten

Så till modet med alla dessa grönsaker och bär och frukter ... gott, men knappast miljövänligt med tanke på alla kiwis och avokados och mangos och allt annat som reser med flygplan året tunt. (Kiwifrukter är faktiskt bär - namnet till trots!) Det mesta i grön-väg består till stor del av vatten och besprutningsmedel (för att produkterna ska hålla sig "fräscha") och alla har inte samma krav på rent vatten som i Sverige. 

Modetrender är verkligen ironiska. 

Förresten, förr i tiden åt allmogen bara kräftor i nödfall om det blev ont om gröt. En bra idé: kräftskiva med gröt! Ingredienserna för gröt kan man i alla fall få tag på på nära håll, till skillnad från mycket av dagens festmat! Ingen behöver flyga havregryn över halva världen och lite vatten och salt har man redan hemma ...

Så vad sägs om att lansera Grötskiva - den nya, miljövänliga trenden?!! Inga utsläpp! Och inga djur behöver avlivas!

Mat som mode är verkligen en mycket lyckad volym i serien Gastronomisk kalender --- här finns massor av intressant och varierad läsning som räcker länge, och detta en mycket fin sista volym med Magdalena Ribbing vid rodret. Vilket fint sextioårskalas för Gastronomiska Akademien! Bra böcker lär väl aldrig gå ur modet, eller hur?

Läs även om Måltidens magi:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23305-litteratur-mats-eric-nilsson-maltidens-magi-om-matbordets-hotade-gemenskap

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen