Litteratur: Henrik Sjögren -Folkhem och folkteater - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Från antiken till framtiden, med lärdom, inspiration och optimism!

På teatern i Athen samlades för 2500 år sedan friborna medborgare för att se på tragedier och satyrspel och för att vara med och påverka om statens styrelse. Teater och demokrati gick hand i hand. Med dramat kom demokratin - folkteatern.


Henrik Sjögren har skrivit om teater i över 50 år och har flera böcker bakom sig. Folkhem och folkteater är en bok som inte bara summerar det förflutna utan som även tar pulsen på kultur-Sverige och teatern idag, och frågar sig vart teatern är på väg. Är det inte så att folkteateridealen håller på att svikas? Och om det är så, vad kan man göra åt det?
Henrik Sjögren
Folkhem och folkteater
ISBN: 9789173318655
Förlag: CarlssonVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Folkteaterns triumfer i Italien

Antiken fick efter 2000 år sin renässans i Italien. Vad man inriktade sig på då var att återuppväcka teatern - inte demokratin. Men vad som spelades på hovteatrarna var inte samma sak som spelades för folket, ute på gatorna. Commedia dell' arte härskade på torgen. I fantasins värld bjöds det på bus och livsglädje och en förtäckt kritik mot överheten. Kanske kunde man också leva ut hämndfantasier. Alla som gjorde sig förmer och bredde ut sig för mycket petades ner ett par pinnhål under dramats gång.

När man ser fransk films klarast lysande juvel, Paradisets barn, så kommer man in i handlingen via den demokratiska gatuteatern --- men alla sorters teaterformer finns med i filmen och mimaren Baptiste drömmer om att göra pantomim till en god teaterform för alla känslor, inte bara för billiga gapskratt, och hans ambition är att ha något att säga till folket --- de som upptar de billigaste platserna, alltså "paradisets barn". Han lyckas med sin dröm.

Strindberg och operett till lördagsdansen

I Sverige på 1900-talet finns folkteatern. Redan 1902 börjar folkparkerna bjuda på Strindberg och operett till lördagsdansen --- detta är "den verkliga folkteatern" enligt Per Lindberg. Han kom på idén med den stora folkteatern i Malmö, som invigs 1944. Den är formad som en amfiteater från antiken. 

När det gäller Skåne och folkteater är visionären och ledaren Peter Oskarson något av en huvudperson i denna bok. Han har sagt många kloka saker - som den tänkvärda one-linern att teater inte ger förströelse, utan livsglädje.

Det där summerar folkets Commedia dell'arte i ett nötskal!

Folkteatern lever och frodas och vidareutvecklas. Dels finns den på "rotnivå" i folkparker och i form av små folkteatrar, dels förs den ut "uppifrån" från Riksteatern som åker ut på turnéer för att få ut god teater till folket. 

Folkhem och folkteater går hand i hand.

Framtiden för folkteatern i Sverige

Henrik Sjögren har skrivit om teater i över 50 år och har flera böcker bakom sig. Folkhem och folkteater är en bok som inte bara summerar det förflutna utan som även tar pulsen på kultur-Sverige och teatern idag, och frågar sig vart teatern är på väg. Är det inte så att folkteateridealen håller på att svikas? Och om det är så, vad kan man göra åt det? 

Sjögrens bok är  inte en definitiv slutpunkt, det är snarare en början på en ny diskussion. Men samtidigt, att ta del av all denna inspiration som har funnits inom teatervärlden är faktiskt ... just det: inspirerande.

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen