Litteratur: Jeff Kinney - Fly fältet - Tidningen Kulturen
Hela familjen Heffley lider på paradissemestern

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Paradissemester förvandlas till mardrömssemester

Paradissemester på jullovet. Det ser ju så snyggt och lockande ut i reklamen! Men så mycket syns inte i reklamen ...
"Vem det än var som hittade på att kalla det här stället för "paradis" måste ha haft sinne för humor. Hemma är det människor som står överst i näringskedjan. Men på Isla de Corales är det allt annat som äter MÄNNISKOR."


Här får alla i familjen sin plats i det pinsamma strålkastarljuset, men framgör allt är detta Gregs bok. Han är själv huvudperson i sitt eget liv och inte bara en observatör som ska berätta om när pappa härmade Jacques Tati.

Jeff Kinney
Fly fältet
ISBN: 9789163896552
Översättning:Thomas Grundberg
Förlag: Bonnier CarlsenVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Hela familjen Heffley lider på paradissemestern

Hela familjen Heffley lider på paradissemestern

Greg Heffley (som fortfarande går i mellanstadiet - elva böcker efter succédebuten) slår som vanligt huvudet på spiken. Dagbok för alla mina fans är en av världens mest framgångsrika serier någonsin och författaren Jeff Kinney ligger tvåa på listan över de författare i världen som tjänar mest.

Hemligheten bakom humorn

Vad är hemligheten bakom Dagbok för alla mina fans? Varför är boken Fly fältet så himla rolig? (Det finns faktiskt något att skratta högt åt på nästan varje uppslag!) Varför är Jeff Kinney mer framgångsrik än så många andra som gör "humor för slukaråldern"?

Kort svar: Greg är en modern Charlie Brown (hunden Snobbens ägare i serien Peanuts av Charles M. Schulz). Greg är en "everyman" som det är lätt för läsaren att identifiera sig med. Greg råkar ofta illa ut --- men böckerna driver aldrig med honom. Man är på Gregs sida hela tiden.

Charles M. Schulz inspirerades av sin egen barndom (och senare även döttrarnas barndom). Jeff Kinney har berättat att mycket i Dagbok-för-alla-mina-fans-böckerna har hänt i verkligheten. T.ex. på Jeffs egna familjesemestrar som de hade när han var barn --- Jeff är liksom Greg uppväxt med en lillebror och en storebror och har en hel del att säga om att vara ett "bortglömt" mellanbarn.

Smarta, alldagliga observationer

Jeff Kinneys böcker är lättlästa, men de har aldrig ett torftigt innehåll --- det är hela tiden ett enormt driv framåt i historien och det händer nya, galna saker non-stop. Fly fältet är inte heller så himla överdriven (förrän på slutet) utan är mest full av smarta, alldagliga observationer. Så här ÄR det. Jeff Kinney spelar på igenkänning. Det här är helt enkelt så som en familjesemester på en "paradisö" kan vara ... för i reklamen står det i ingenting om INSEKTERNA. Knotten, sandlopporna och myggorna, som enligt Greg är stora som kolibrier.

När familjen ska avnjuta en mysig middag blir de attackerade av fåglar, som agerar som om de är med i en Hitchcockfilm. Ja, fåglarna är vana vid naiva turister. Den bofasta befolkningen äter inomhus. Greg vill inte använda toaletten på hotellrummet, för det finns en jättelik spindel där, som möjligen är giftig, och Greg tar inga chanser. Dessutom har han spindelfobi.

Magsjuka och giftiga maneter

Pappa drabbas av magsjuka, storebror Rodney försvinner, lillebror Manny bestämmer sig för att adoptera världens mest giftiga manet som husdjur och ha den i HOTELLPOOLEN ... och hela familjens bagage försvinner.

Den svindyra romantiska resan till paradisön - som skulle vara hela familjens julklapp - blir en mardröm och när det är dags för sista dagen inser de att de inte  har ett enda bra foto att använda som julkort --- ni vet, sådana där familjekort som familjer skickar för att alla andra ska se hur himla lyckliga de är. Familjen Heffley ser inte lycklig ut på en enda bild.

Greg står i centrum

Något som är bra med Gregs bravader är att han själv får lov att vara i centrum. Många böcker i samma stil som försöker kopiera Dagbok-för-alla-mina-fans-succén, som t.ex. Sune-böckerna, ägnar snarare sin tid åt att berätta om pappans töntiga tilltag. Och inte går handlingen framåt så mycket heller, Sune kan gruva sig i en hel bok för en liten fest --- och sedan händer det inget på festen. När Greg gruvar sig för familjesemestern går den åt helvete mycket mer än vad Greg någonsin har kunnat drömma om, och Greg var ändå rätt så pessimistisk från början. En annan Dagbok-för-alla-mina-fans-kopia, Max Crumblys dagbok, har utspelat sig under en enda dag i två hela böcker! Och den dagen är inte över än! Här i Fly fältet, när Greg berättar, går handlingen framåt hela tiden, en dagbok måste liksom bestå av flera dagar, helst flera veckor, och ha ett bra driv i narrativet.

Här får alla i familjen sin plats i det pinsamma strålkastarljuset, men framgör allt är detta Gregs bok. Han är själv huvudperson i sitt eget liv och inte bara en observatör som ska berätta om när pappa härmade Jacques Tati.

Humorns svar på Borg under Wimbledon

Illustrationerna är är humoristiska serve-ess hela vägen in i mål .... Jeff Kinney är humorns svar på Björn Borg under Wimbledon! Man kan bara titta på bilderna och skratta!

Varje bild, eller vare bildsekvens, berättar sin egen historia. De kan både understryka eller säga emot vad Greg säger i texten. Text och bild deltar hela tiden i en humoristisk match med varandra, och det bidrar till dynamiken i berättelsen.

Greg inleder den här boken med att säga att det allra värsta när någon berättar som sin semester är att försöka låtsas att man är GLAD för deras skull. För ingen gillar att höra om allt roligt som man själv inte har fått vara med om.

"De enda semestrar jag vill höra om är såna där saker gått SNETT. Då slipper jag reta mig på att jag   gått miste om det." påpekar Greg.

Den här semestern vill ni höra om!

Den här semestern vill ni alla höra om - garanterat! Det är en semester där allt går snett. Ni kan helhjärtat glädja er över att inte ha varit med!

Det är mycket, mycket roligare att läsa en bra bok som Fly fältet än att åka på en så kallad paradissemester!

Regn och rusk och hagel och snö har sina fördelar. Man slipper giftormar och sandloppor och giftiga maneter och gigantiska spindlar och knott och myggor.

Heja svensk paradisvinter! 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen