Litteratur: Claes Holmqvist - Stulen Gräns - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vem som stjäl vems gräns blir den fråga läsaren har med sig genom boken

Stulen Gräns är en samtidsaktuell biografi som med rättframhet skildrar en ung lärarvikaries skakande upplevelser av relationsvåld och borderline personlighetsstörning. Flickan i berättelsen är 12 år när de två lär känna varandra. Relationen fortgår i tre år tills den slutar i total psykisk kollaps för läraren. Man anar också att ett rättsligt straff väntar honom.


Boken skildrar två tragiska människoöden. Den ger insikt i hur destruktiva relationer skapas och vidmakthålls.
Claes Holmqvist
Stulen Gräns
ISBN: 9789163937590
Förlag: VulkanVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Kortfattat handlar boken om en högstadietjej som är utåtagerande och självdestruktiv. Hennes lärarvikarie utses till räddaren i nöden. Detta ska visa sig få ödesdigra konsekvenser som kommer ändra hans liv för alltid. Han isoleras mer och mer i en allvarligt plågad persons otäcka värld. En folie à deux gemenskap utvecklas bortom samhällets insyn och hjälpinstanser. Personliga och juridiska gränser förskjuts och ställs mot moraliska dilemman.

Vem som stjäl vems gräns blir den fråga läsaren har med sig genom boken. Man förstår svaret ju mer lärarvikarie Claes går med i flickans krav och destruktivitet. Claes, som vill så väl, stjäl mer och mer av den gräns som den destruktivt utagerande skolflickan så desperat söker. Hon bryter sig igenom all moral, och allt det Claes tidigare trott om sig själv. Han lyckas inte stå fast vid något och faller för allt. Och han förstår inte att den tillit som utvecklas mellan honom och flickan successivt vänds till sin destruktiva motsats, vilket försätter honom i ett antal farliga situationer. Ju mer han engagerar sig desto mer omöjliggörs hans insatser.

Hela tiden försätter han sig i ett dilemma genom att samförvirra sig med flickans destruktiva utagerande. Desperat söker han stävja det, för att än en gång bli brutalt påmind om att hans hjälpinsatser är förgäves. Att följa hans gränslöshet, och de invecklingar han gör för att få perspektiv; att se hur han rör ihop sig själv, flickan och det samhälle han menar har del i det svek han känner väcker frågan: kan detta hända vem som helst? I hans eget svar är det hans starka önskan att ”rädda en annan”, att känna sig utvald, som driver honom i fördärvet.

Mellan raderna kan man som läsare ana att det också finns en fascination/attraktion, och senare skuld, förknippad med att han varken klarar av att rädda sig själv eller flickan. I det misslyckandet väcks också ett förakt hos flickan gentemot sin ”räddare”; som skulle ge henne den gräns hon så väl var i behov av men blev bestulen på, utraderad av hans gränslösa ”godhet”. På så vis kontrollerar hon honom och har makten. Claes blir mer och mer oförmögen att agera fast han agerar hela tiden. Han är snärjd i ett relationsdrama, utan någon väg ut.

Boken skildrar två tragiska människoöden. Den ger insikt i hur destruktiva relationer skapas och vidmakthålls.

Stulen Gräns vänder sig till psykiatrisk vård- och behandlingspersonal. Den rekommenderas också till lärare och skolpersonal. Författaren beskriver den förtvivlan och desperation som anhöriga till borderlinepersoner vittnar om. Av den anledningen vänder sig boken även till dem.

 

 

Thomas Silfving

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts