Litteratur: James Bowen, Gerry Jenkins- Bob - En ovanlig katt - Tidningen Kulturen
James Bowen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Alla älskar gatukatten Bob

 Bob är onekligen en ovanlig katt och han är obestridligen en av världens mest berömda katter! Hans liv har till och med blivit film. Bob spelade så klart sig själv! Nu finns den sanna berättelsen om Bob för första gången som bok för yngre läsare. 2017. Exakt tio år efter att James Bowen för första gången fick syn på den hemlöse katten ...
Den sanna berättelsen om gatukatten Bob är ett internationellt fenomen. I England har den framröstats till en av 100 böcker som kommer att förändra ditt liv i kategorin Books that will change the way you think.
James Bowen

James Bowen

En bok som alla kattälskare bör lägga tassarna på

Bob - En ovanlig katt är en specialutgåva av boken Gatukatten Bob. I den här boken har texten och innehållet anpassats för läsare som är från 11 år. Historien är effektivt berättad, meningarna är korta, men det är absolut inte någon lättsmält bok. Det här är en mycket bra version av gatukatten Bobs historia - den är lagom lättläst och precis lika inspirerande som originalet. Och ja, även vuxna som vill ha en relativt snabbläst bok och som älskar djur i allmänhet och katter i synnerhet bör lägga tassarna på ett exemplar av boken Bob - En ovanlig katt.

Det nionde livet

När vi möter bokens mänsklige huvudperson, James Bowen, så är han inne på sitt nionde liv. Eller, han skulle ha varit det om han varit en katt. Han har ett trassligt förflutet som drogberoende och hemlös på Londons gator, och han livnär sig på att sjunga och spela utanför en tunnelbanestation. Det är ett hårt liv. När James får syn på den tilltufsade katten Bob smälter han direkt. De är helt klart själsfränder.

Att belönas med en katts kärlek och tillit är något stort. James vet det. James är en kattmänniska.

Så får vi höra om James uppväxt i Australien och hur han på sin sexårsdag fick en fluffig fin vit kattunge som dog ... James var otröstlig. Det finns mycket elände och mycket sorgliga saker i den här boken, men det här är det sorgligaste av allt. Man ser framför sig den lille James och den stackars kattungen ... Och varje gång Bob är i fara eller sjuk så får James flashbacks till den där katten som han inte klarade av att ta hand om som liten.

Bob väljer ut sin människa

James tror först inte att han klarar av att ta hand om Bob, men Bob har valt James som SIN människa. Och ingen säger emot Bob!

Snart är James och Bob ett välkänt radarpar, inte bara i London, utan i hela världen. Bob hjälper James att bli drogfri. Under en svår period i boken tröstar sig James med att läsa om någon annans elände, en marinkårssoldat i Afghanistan som räddar hundar, och det hjälper. Det är en distraktion och en inspiration.

Föga anade väl James då att han själv skulle skriva en bok som skulle ge många människor inspiration!

Ett internationellt fenomen

Den sanna berättelsen om gatukatten Bob är ett internationellt fenomen. I England har den framröstats till en av 100 böcker som kommer att förändra ditt liv i kategorin Books that will change the way you think.

James går från gatumusiker till försäljare av The Big Issue (de hemlösas tidning) till bestsellerförfattare. Och helt drogfri. Allt på grund av kärleken från en katt.

Det finns många kända katter i historien. En av de mesta kända katterna i Londons historia är Dick Whittingtons katt --- många säger till James Bowen att han och hans katt är Dick Whittington och hans katt reinkarnerade.

Dick Whittingtons katt har reinkarnerats

James säger lite skämtsamt att nu är rollerna ombytta - Dick Whittington har återfötts som karismatisk katt - som Bob, katten alla älskar. Själv är James bara sidekicken!

Det här är en hjärtevärmande historia som är välskriven och välberättad - och jag skulle rekommendera den långt upp i åldrarna! Lagom stor stil, lagom lättläst, mycket spännande ... Det här är 187 sidor som passar i julklappssäcken för att ge till vem som helst som gillar djur! Med vänlig hälsning från "Santa Paws"!

Läs även: Katten Cleo - en sann katthistoria som utspelar sig på Nya Zeeland:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/19981-litteratur-helen-brown-katten-cleo

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts