Litteratur: Mia Öström - Babbelboken - En bok om rösten - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Lär dig ta ton och gör din röst hörd!

Om man pratar mycket kan man kallas pratkvarn, gaphals eller pladdermaja. Om man pratar lite kan man kallas tystlåten, knappordig eller fåmäld. Om man pratar alldeles lagom mycket kan man förmodligen kallas väldigt svensk. Den här boken handlar om prat - hur det blir prat, hur det blir ljud och hur människor kommunicerar med varandra.


Babbelboken är full av röstfakta och en massa talövningar. Här kan du lära dig att öva magstödet som en operasångare. Eller att utnyttja en grotta maximalt!
Mia Öström
Babbelboken - En bok om rösten
ISBN: 9789172998810
Illustrationer: Jenny Karlsson
Förlag: OpalVarje köp via denna
länk stödjer TK.


En bebis kan lära sig alla språk. Vilket språk den lär sig, beror på vilket språk som talas i familjen. (Enligt undersökningar lär det ta längst tid för bebisar att förstå och lära sig danska.) När bebisen väl lärt sig sitt språk - då är det kört. Barnet har nu sin "default setting". 

Värt att tänka på: alla små barn förstår mycket mer än vad de själva kan säga eller uttrycka i ord!

Samma sak är det när man lär sig främmande språk - man förstår mer, känner igen fler ord, än de man själv använder.

Det är stämbanden som gör att det blir ljud ... När stämbanden svänger långsamt blir det mörka ljud och när de svänger snabbt blir det ljusa ljud. En kolibris vingar slår supersnabbt: 80 gånger i sekunden. Visst är det snabbt? Men det är minsann inget emot stämbanden som kan svänga 1000 gånger i sekunden!

Babbelboken är full av röstfakta och en massa talövningar. Här kan du lära dig att öva magstödet som en operasångare. Eller att utnyttja en grotta maximalt!

Det här är en mycket lättläst och snabbläst bok med mycket krumelurer och bilder och lite text - boken riktar sig till målgruppen 6- 9 års åldern, men kan också läsas av eller för yngre barn - som kan ha mycket kul med alla röstövningarna i boken.

Boken utmynnar i en hyllning till yttrandefriheten - alla har en unik röst. På mer än ett sätt.

 

Belinda Graham

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts