Litteratur: Camilla Lagerqvist - Vittnet - Tidningen Kulturen
Camilla Lagerqvist på Bokmässan 2017. Foto B Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Obekväma sanningar i smart och spännande uppföljare

WOW - så hon skriver! Camilla Lagerqvist ÄR de historiska romanernas mästarinna! Hennes ungdomsböcker kan läsas av alla åldrar! Gång på gång tar hon upp ämnen som varit lite tabu när det gäller "den vanliga historieskrivningen" --- den som alla serveras.


Tänk om alla svenska barn- och ungdomsböcker höll en sådan här hög klass! Dessutom får man i alla Camilla Lagerqvists böcker vänskap, kärlek, äventyr och skräck. En Lagerqvist bok är så mycket mer än bara en historisk roman, där man lär sig nya saker om hur det var förr i tiden.
Camilla Lagerqvist
Vittnet
ISBN: 9789132198540
Serie: Blodsvänner (del 2)
Förlag: B WahlströmsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Camilla Lagerqvist på Bokmässan 2017. Foto B Graham

Camilla Lagerqvist på Bokmässan 2017. Foto B Graham

Hittills har hon hunnit med att sätta ljuset på hur vanliga svenskar förhöll sig till nazismen och invasionen av Norge, hur sjuka människor behandlades förr i tiden och hur Sverige blev centrum för rasbiologi och skulle rensa ut eller tvångssterilisera alla oönskade. Romer, judar, handikappade, samer, homosexuella, oliktänkande, folk med epilepsi ... många förföljdes av och hade anledning att frukta det rasbiologiska institutet. En stor, svart fläck i Sveriges historia.

Det är inte så länge sedan forskare mätte huvuden och sjukhus genomförde tvångssteriliseringar på de som de ansåg inte att rätt att föröka sig. Hitler skickade sina främsta forskare till Sverige för att de skulle lära av de svenska rasbiologerna.

Camilla Lagerqvists böcker marknadsförs som barnböcker --- 9-12 års åldern är den rekommenderade målgruppen för en Lagerqvist-bok. Det mesta som marknadsförs för den här åldersgruppen är fantasy, skräck, fem-gänget-på-äventyr (även om gänget heter något annat), deckare och en massa romanser. Det finns givetvis kvalitetsskillnader inom alla genrer, även inom alla barn- och ungdomsboksgenrer, men ALLA Camilla Lagerqvists böcker är så genombra, så väl researchade, så välskrivna.

Tänk om alla svenska barn- och ungdomsböcker höll en sådan här hög klass! Dessutom får man i alla Camilla Lagerqvists böcker vänskap, kärlek, äventyr och skräck. En Lagerqvist bok är så mycket mer än bara en historisk roman, där man lär sig nya saker om hur det var förr i tiden.

Vittnet är del två i serien Blodsvänner - en stor del av fokus ligger på de unga huvudpersonernas relationer. Vänskap och kärlek spirar i umgänget mellan de tre i gänget som kallar sig Blodsvänner. I del ett i serien introducerades skurken - Mikkel Falsum. En falsk, hal typ. Det hör man på det nästan Dickenska namnet. Falsum har kopplingar överallt, och han är en riktigt obehaglig karaktär - en utan samvete och med makt. Den allra farligaste typen av antagonist för de unga hjältarna.

Vittnet är ett helt fristående äventyr, och det börjar med mord på öppen gata i centrala Uppsala. Vittnet försvinner och är hotat till livet. Ett mystiskt inbrott komplicerar fallet ytterligare. De tre vännerna får verkligen kämpa för att lösa mysteriet --- och för att överleva.

Vittnet är en otroligt bra mix av olika genrer: deckare, thriller, historisk roman, coming-of-age-story, relationsroman ... och man får det mesta av det bästa från alla genrerna. Dessutom hävdar jag också att detta är en skräckroman. Inte en sådan där mesig skräckroman med zombies och vampyrer, utan en riktig skräckroman som handlar om människors förmåga till ondska och myndigheters krassa och känslokalla maktutövande.

Lysande Camilla Lagerqvist, helt lysande! Här är en författare som tar sin publik på allvar och aldrig serverar tillrättalagda anrättningar. Fortsätt med det! Jag ser fram emot del tre i serien Blodsvänner!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen