Litteratur: Monika Orski - I morgon åker vi hem och andra noveller - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En judisk släkt i Stockholm

Under 1960-talet i det folkdemokratiska Polen bedrevs det en antisemitisk kampanj som är en skamfilad, om än dock relativt utbrett okänd, fläck i den moderna polska historien. I Monika Orskis novellsamling I morgon åker vi hem och andra noveller kretsar berättelserna kring just denna historiska händelse, och Orski skildrar fiktivt hur den drabbar en grupp med människor som är utsatt för dess politiska och sociala konsekvenser.


Orski visar med denna bok ett starkt prov på att överlag vara en skicklig stilist som kan hantera det korthugget expressiva, där saker och ting så att säga sjuder under ytan som tyst musik.
Monika Orski
I morgon åker vi hem och andra noveller
ISBN: 9789188523082
Förlag: AxplockVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Huvudpersonerna i berättelserna I morgon åker vi hem och andra noveller tillhör alla samma judiska släkt där en del tvingas emigrera, medans andra nekas utresa ut ur Polen. Oavsett vem av novellernas huvudpersoner som vi möter tycks deras tillvaro vara färgad av en genomgående och påtaglig uppslitenhet.

Som läsare kastas man i skildringen av dessa personer mellan Stockholm, Warszawa och Jerusalem, och tomrummen av saknad som existerar mellan de olika ödena i bokens berättelser skildrar Orski ofta med en ytterst gripande känslighet.

Trots många gripande noveller i I morgon åker vi hem och andra noveller är dock en del av novellerna blodlösa passager som man tar sig igenom mer eller mindre oberörd och oengagerad. Säg dock den novellsamling som inte har det problemet.

Orski visar med denna bok ett starkt prov på att överlag vara en skicklig stilist som kan hantera det korthugget expressiva, där saker och ting så att säga sjuder under ytan som tyst musik. 

Tommy Gunnarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen