Litteratur: Natalie Montanari; Montanaris italienska mat - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Kärleken, maten, familjen och Marches unika smaker!

Det är med mat som med kärlek och historier - man vill gärna dela med sig. Den devisen har Natalie Montanari tagit på fullaste allvar. I boken Montanaris italienska mat delar hon med sig av sin familjs historia, sitt genuina matkunnande och berättelser om regionen Marche. 


Enligt Natalie Montanari erbjuder Marche det mesta och det bästa av den italienska maten. Det är nära till havet. Färsk fisk och fina skaldjursrätter sköljs ner med ett glas vino frizzante. Här finns lokalproducerade, smakrika ostar och läckra charkuterier och, givetvis, fantastiska pastarätter. Slutligen: här finns också de oemotståndliga desserterna!
Natalie Montanari
Montanaris italienska mat
ISBN: 9789176179925
Förlag: tukanVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Marche brukar förresten marknadsföras som det nya Toscana. (Det borde räcka att marknadsföra Marche som Marche! Det är en unik plats med egna unika smaker och upplevelser!)

Enligt Natalie Montanari erbjuder Marche det mesta och det bästa av den italienska maten. Det är nära till havet. Färsk fisk och fina skaldjursrätter sköljs ner med ett glas vino frizzante. Här finns lokalproducerade, smakrika ostar och läckra charkuterier och, givetvis, fantastiska pastarätter. Slutligen: här finns också de oemotståndliga desserterna!

Natalies pappa Paolo lämnade Fano på den italienska östkusten och hamnade i Sverige på 1960-talet. Han ville dela med sig av sitt hemlands smaker och för 50 år sedan slogs dörrarna upp till restaurang Capri på Nybrogatan i Stockholm. Något alldeles nytt och spännande erbjöds den svenska publiken.

Men italiensk mat är fortfarande nytt och spännande! Speciellt i Natalie Montanaris tappning!

Natalie är idag andra generationens krögare och driver Trattoria Montanari i Stockholm, där man tar italiensk matlagning på allvar och det bästa av Marche erbjuds besökarna. Allt lagas med äkta italienska råvaror. En berömd rätt är deras egna passatelli – en pasta som är gjord på bröd, ägg, parmesan och muskot. En annan specialitet är halstrad tonfisk i ett pistagetäcke. Allt är ekologiskt. Självklart. Tryffel och vild fänkål importeras direkt från Marche och små producenter gynnas.

I sin nya bok delar Natalie Montanari generöst med sig av många av sina bästa recept. Boken är full av kärleken till maten, till historien, till familjen och till Italien. Läsaren får följa med Natalie och fiska vongole, jaga tryffel och besöka kusinernas vingård utanför Fano.

Ett roligt matminne: Natalies farmor hade alltid lunchen klar prick ett. Trerätters middag med allt lagat från scratch. Natalie äskade allt med farmors lunch --- utom att tvingas sova middag efteråt!

Det här är en spännande bok som kombinerar genrerna läcker kokbok, personlig familjeberättelse och engagerande reseberättelse --- allt är illustrerat med sanslöst vackra foton från Marche. Boken är härlig läsning, i alla tre generna!

Det här är en bok att rekommendera till den som vill drömma sig bort ... Och enbart receptet på tiramisu är värt bokens prislapp!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen