Litteratur: Malou Von Sivers - Mitt hjärtas oro - Tidningen Kulturen
Malou Von Sivers. Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En allvarsam lek går i arv

En episk, gammaldags kärlekshistoria som utspelar sig i Stockholm och Uppsala vid förra sekelskiftet. Det hela har drag av Den allvarsamma leken ...


Själens obotliga ensamhet låter vackert i en dikt. Det är inte vackert i verkligheten. Dramat utvecklas till ett sår, som kommer att ärvas vidare i generationer.
Malou Von Sivers
Mitt hjärtas oro
ISBN: 9789113078939
Förlag: NorstedtsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Malou Von Sivers. Foto Belinda Graham

Malou Von Sivers. Foto Belinda Graham

Han är gift, men är inte nöjd med äktenskapet som institution. Eller snarare: inte nöjd med sig själv. Han vill bort, men bort från vad? Hon älskar Hjalmar Söderberg och läser litteraturvetenskap i Uppsala. Först verkar det attraktivt med hjältetypen "dark and brooding", en klassisk arketyp --- sedan gör den krassa verkligheten sig påmind.

Själens obotliga ensamhet låter vackert i en dikt. Det är inte vackert i verkligheten. Dramat utvecklas till ett sår, som kommer att ärvas vidare i generationer.

Det här är en otroligt vacker och välskriven roman, en roman av "den gamla skolan" när romaner fick lov att bara vara bra romaner, utan att nischas in i någon säljande underavdelning till deckare eller dystopier (snart har väl varje ny deckare en egen genre).

Man får intrycket att man läser en älskad gammal klassiker som funnits länge och man undrar --- hur i all världen har man missat den här pärlan? Men det är faktiskt en alldeles nyskriven roman. Av en rutinerad gammal författare? Nej, av en debutant. Vilken lysande debut! 

Man sveps genast in i handlingen och sympatiserar med huvudpersonerna som snabbt blir till fullödiga, komplicerade människor. Hemligheter och lögner. Snabba möten i Stockholms gamla stenpalats. Den inte alltid så vackra sanningen som döljer sig i idylliska villaområden.

Det finns inte en enda platt karaktär, oengagerande scen eller dåligt researchad miljö i hela boken. 

Det hela är gediget arbete rätt igenom, från början till slut.

Enda felet är att den här romanen tar slut ganska fort, och man vill gärna att den ska vara en stund till. Men man kan glädja sig åt att det kommer två böcker till i samma serie --- det hela ska alltså bli till en trilogi som ska sträcka sig ända fram till våra dagar.

Man skulle lätt kunna säga att Malou Von Sivers tagit ett blad ur Per Anders Fogelströms bok (han arbetade sig ju sakta men säkert fram mot nutiden i Mina drömmars stad och dess uppföljare). Det hela är ju faktiskt också ett Stockholmsporträtt, en skärva liv, en bild av en stad och en tid som inte finns längre, men människorna och deras problem finns fortfarande. Så mycket går i arv, mer än vad man först kan ana.

Inspirationen för Malou har varit hennes egen familjs historia --- hon insåg sent att sår kan ärvas från generation till generation. Det här är en väl researchad historia, och om man gillar historiska romaner, sanna historier och verkliga händelser, där man lär sig något om Sveriges förflutna, då ska man absolut inte missa Mitt hjärtas oro.

Jag väntar med spänning på del två i serien!

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen