Litteratur: Jan Hallberg - Jimi Hendrix, Spelningar och inspelningar - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I can smash up an elephant

Jan Hallberg
Jimi Hendrix. Spelningar och inspelningar
Vaktel Förlag


Jimi Hendrix tillhör 27 Club eller 27 Forever, musiker som dog vid 27 års ålder från den 3 juli1969 till den 3 juli 1971, till de fyras gäng hör även Brian Jones, Janis Joplin och Jim Morrison. Kring allas död finns det konspirationsteorier och mystiska omständigheter. I fallet Jimi Hendrix talas det ofta om kvävning, en överdos av sömnpiller och alkohol.
Jan Hallberg
Jimi Hendrix. Spelningar och inspelningar
ISBN: 9789188441102
Förlag: Vaktel FörlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jimi Hendrix (1942 -1970) var rockgitarrist, sångare och låtskrivare, av många ansedd som den bästa gitarristen genom tiderna, genom sin exceptionella spelteknik, sin nya förstärkarteknik och användningen av avancerad elektronik.

Han fick sitt genombrott i USA på Monterey Pop Festival 1967, gav flera konserter i Sverige, den sista på Liseberg den 1 september 1970, den spelningen var både lång och minnesvärd. Den skedde bara ett par veckor före hans död.

Om allt detta har Jan Hallberg skrivit en noggrann, detaljrik och faktaspäckad handbok. Det är en kronologisk skildring och översikt över Jimi Hendrix konserter, studioinspelningar, officiella utgåvor och bootlegskivor.

Den börjar med de tidiga spelningarna i USA på 60 – talet och slutar med det sista framträdandet på Ronnie Scott´s i London 1970. Det finns kommentarer kring varje framträdande och i boken kommenteras ca 250 skivutgåvor, både vad det gäller ljudkvalitet och musikaliskt innehåll. Det skrivs grundligt och ordentligt om Jimi Hendrix musik, betydligt sparsammare är det med kommentarerna kring hans liv, särskilt intressant skulle det vara att få veta mera om hans sista år, med ständiga spekulationer om hans sömnproblem och drogmissbruk.

Men det är ett stort arbete, som Jan Hallberg har ägnat rockikonen, det är imponerande och nördigt; utöver kommentarer kring spelningar och inspelningar, finns det i boken förklarade facktermer, en diskografi, tips på hemsidor, konsertfilmer och dokumentärer, till detta kommer fylliga register.

Jimi Hendrix tillhör 27 Club eller 27 Forever, musiker som dog vid 27 års ålder från den 3 juli1969 till den 3 juli 1971, till de fyras gäng hör även Brian Jones, Janis Joplin och Jim Morrison. Kring allas död finns det konspirationsteorier och mystiska omständigheter. I fallet Jimi Hendrix talas det ofta om kvävning, en överdos av sömnpiller och alkohol.

Klubb 27 har senare utvidgats och innehåller nu namn som Robert Johson och Kurt Cobain.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen