Litteratur: Axel Lindén - Fårdagboken - Tidningen Kulturen
Axel Lindén, foto Caroline Andersson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vi är alla herdar

Axel Lindén
Fårdagboken
Bonniers


Han berättar enkelt om det som verkar enkelt, men livet är mer sammansatt än väntat, även detta nya liv kräver en krasshet och en rationalitet, det gäller att överleva och att tjäna in pengar.
Det handlar inte bara om att ha får, det gäller även att omvandla djurhållningen till pengar, att sälja kött, skinn och andra biprodukter.
Axel Lindén
Fårdagboken
ISBN: 978910173371
Förlag: BonniersVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Axel Lindén, foto Caroline Andersson

Axel Lindén, foto Caroline Andersson

Det finns ett skånskt ord, som jag tänker på nu, det är ordet höre, som är namnet på en vallpojke, en herde, som vallar kreatur och fjäderfä, det gäller både kor, getter, får och gäss. Herde är ett av världens äldsta yrke, och bara för en månad sen träffade jag en herde i de mellanitalienska bergen, som levde med sin flock av getter och får, dygnet runt, han var inget under av modernitet. Men han hade mycket klokt att säga, det var han som gav mig orden med bibliskt ursprung – vi är alla herdar, för dem, som vi har ansvar för. Det som jag hade att komma med i vårt samtal, var ord av lätt enfald, av fåraktighet.

Axel Lindén är en akademiker, som flyttar med sin familj ut på landet, de ska lämna ett liv, för att möta ett annat, där det jordnära och ursprungliga, ska få styra deras handlingar. Han får ansvaret för en flock får. Om detta har han skrivit en tankebok, som sträcker sig över tre år, det är en dagbok, som fångar tider och de bestyr, som är knutna till de skilda årstiderna.


Han berättar enkelt om det som verkar enkelt, men livet är mer sammansatt än väntat, även detta nya liv kräver en krasshet och en rationalitet, det gäller att överleva och att tjäna in pengar.
Det handlar inte bara om att ha får, det gäller även att omvandla djurhållningen till pengar, att sälja kött, skinn och andra biprodukter.

Axel Lindén gestaltar dessa reflektioner på ett utmärkt sätt, han börjar att borra sig ner i det lilla perspektivet, för att sen gå vidare och sätta in allting i ett större sammanhang. Det märkliga är hur herden blir en del av flocken, han styrs av vad som händer runt fåren, med foder, stängsel, sjuka lamm, klena tackor och oron för att något djur är borta. Det är ofta flocken eller klungans själ och ande, som styr, det är inte de enskilda individerna; herden växer ihop med sin flock. Det är en samvaro, som är berörande, samtidigt blir herden mera förnuftsmässig i sina beslut, det blir vägval, som är nödvändiga, för att livet ska fungera för hela familjen. Men jag saknar vallhunden något oerhört!

Ibland är kommentaren bara glesa, som en dag i slutet av november år 2 – Haltar nr 264? Svaret kommer nästa dag; det enda ordet på sidan den 29 november är Nej.

Det som blir så tydligt vid läsningen är denna stora uppmärksamhet och närvaro, som krävs, ett stort åtagande och ett tungt ansvar i alla livets faser för djuren.

Nu letar jag fram Lennart Sjögrens senaste diktsamling, De andra trädgårdarna, som alltid finns det hos honom något om djur, som kråka eller kalv, nu är det slaktdjur:

”Slaktdjuren nyss upphängda
blodtappade
reser sig på bakbenen
vädrar
riktar hornen mot solen.

Det osannolika
i sina egna stora salar.”

 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen