Litteratur: Rose Lagercrantz -Liten svart hund i natten - Tidningen Kulturen
Mina drömmars stad om vintern - illustration av Rebecka Lagercrantz

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Isande vacker akvarellskildring av Stockholm

Rose Lagercrantz
Liten svart hund i natten
Illustrationer: Rebecka Lagercrantz
Förlag: Bonnier Carlsen


En förtrollande sann sagobok!

Det här är en förtrollande magisk "sann" sagobok, en skönhetsupplevelse för alla åldrar och speciellt för alla hundälskare. Stockholm - och hundar! - i våra hjärtan!
Rose Lagercrantz
Liten svart hund i natten
ISBN: 9789163895548
Illustrationer: Rebecka Lagercrantz
Förlag: Bonnier CarlsenVarje köp via denna
länk stödjer TK.


 Mina drömmars stad om vintern - illustration av  Rebecka Lagercrantz

Mina drömmars stad om vintern - illustration av Rebecka Lagercrantz

Ibland måste man helt enkelt följa sin magkänsla - eller sin noskänsla - och hoppas på det bästa!

Samson - en "everyman"

Huvudperson - eller rättare sagt huvudhund - i Liten svart hund i natten är Samson. Men vi får egentligen inte veta om hans namn förrän i slutet av boken när han har övervunnit alla hinder, innan dess är han bara en liten svart hund i den mörka natten, ett slags "everyman" (eller "everydog") som vem som helst som någon gång kommit bort eller känt sig vilsen kan identifiera sig med.

Samson ser egentligen inte ut som någon Samson, han ser snarare ut som en vänlig liten svart trasselsudd. Och så börjar berättelsen ...

Det var en gång ...

"Det var en gång en hund, en sådan där glad som jämt skulle hälsa på de andra hundarna i parken, även de stora sura som skällde på honom. Han var inte rädd för någonting."

"Det var en gång ..." anslår sagotonen och vi får följa med Samson på ett hisnande sagolikt äventyr genom ett fruset Stockholm. Rebecka Lagercrantzs akvareller är underbara, vintertidens Mina drömmars stad har sällan sett vackrare eller mer förtrollande ut. De känsliga akvarellerna, som ofta använder sig av de blåtonade färgskalorna, fångar kölden, ensamheten och skönheten, allt på samma gång. Precis som i de stora klassiska sagorna är Samsons historia en "coming-of-age" story där han får bevisa att han klarar sig själv, genom sin egen rådighet, smarthet och list (och i den här historien: även genom sin fenomenala nos!). Han har en hel del hinder att övervinna innan han likt Odysseus kommer hem igen. Där väntar matte troget på honom!


Kärleken från en hund

Det finns många böcker om kärleken till en hund - det här är boken om en hunds kärlek till en människa. Och hunden förmänskligas aldrig genom hela berättelsen, allt berättas utifrån, med sagoberättarstämma, och hunden är så där härligt "hundig" som glada små förtröstansfulla hundar är. Men man känner ändå hundens hunger och förvirring när hela hans trygga värld plötsligt försvinner bort i en ambulans ... Det är ingen som tänker på hur Samson ska klara sig. Vilken tur att matte klarar sig till sist, så Samson verkligen har ett tryggt hem att komma tillbaka till!

Dan Dye och Mark Beckloff (som startade det fantastiskt framgångsrika Three Dog Bakery) skrev i bästsäljarhundboken Den fantastiska Gracie att ingenstans i världen ser man en så stark kärlek som mellan en äldre människa och hennes hund ... och den kärleken fångar Rose Lagercrantz med sällsam lyhördhet.


En hyllning till Mina drömmars stad i vinterskrud

Det här är en underbar konstbok, en hyllning till det vintervackra Stockholm i isande sköna akvareller! Samtidigt är boken en hyllning till hundens kärlek till människan och till en varm och trofast vänskap. Värmen från hundens kärlek, och den röda vanten som den lilla hunden hittar när han spårar, står i skarp kontrast till den blåa kylan i resten av boken. Det finns små glimtar av värme - och de ska man ta vara på.


Hundens vilsenhet när den upptäcker att tryggheten plötsligt är borta avspeglas i hur liten den blir i bilderna, som en prick. När vanten hittas och hunden är "på spåret" efter hemmet igen, blir hunden gradvis större i bilderna - den växer med sin uppgift och det är med stolthet den hittar hem och kan inta sin rättmätiga plats bredvid matte.

 

Det här är en förtrollande magisk "sann" sagobok, en skönhetsupplevelse för alla åldrar och speciellt för alla hundälskare. Stockholm - och hundar! - i våra hjärtan!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen