Litteratur: Johanna Frid och Gordana Spasic - Familieepos - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En ytterst rytmiskt komponerad dikt

Familieepos är titeln på de båda debutanterna Johanna Frids och Gordana Spasic gemensamma förstlingsverk som är en hundrasidig långdikt.


Det centrala och bärande temat i dikten är problematiseringen kring den sociala form och konstruktion som är familjen. I Frids och Spasics poetiska skildring är familjen något allt annat än idyllisk, utan snarare framstår den här som en kraft som inte sällan är ytterst utlämnade. Utlämnande inte minst utifrån det faktum att familjen är något man inte väljer själv, och samtidigt, trots att det så lätt brister och går sönder, på samma gång ska svara för att vara det tryggaste av sociala band.
Johanna Frid och Gordana Spasic
Familieepos
ISBN: 9789172474963
Förlag: ellerströmsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Att två poeter går samman och skriver en gemensam poesibok är ovanligt i sig, men än mer ovanligt är att Frid och Spasic även har valt att skriva ihop sin gemensamma långdikt på varsitt språk, svenska respektive danska.

Det centrala och bärande temat i dikten är problematiseringen kring den sociala form och konstruktion som är familjen. I Frids och Spasics poetiska skildring är familjen något allt annat än idyllisk, utan snarare framstår den här som en kraft som inte sällan är ytterst utlämnade. Utlämnande inte minst utifrån det faktum att familjen är något man inte väljer själv, och samtidigt, trots att det så lätt brister och går sönder, på samma gång ska svara för att vara det tryggaste av sociala band.

Det är i Familieepos inte en alltigenom en regelrätt dialog som förs mellan ett svenskspråkigt och danskspråkigt diktjag, mellan Frid och Spasic, det är kanske viktigt att understryka här. Snarare är det då två diktjag som närmast överskrider sig själva och varandras språkbarriärer, minnen och berättelser genom att låta varandras språk, person och berättande smältas samman i en enda gemensam dikt och till slut också röst.

Så här kan det låta, taget ur ett längre diktsty>

mamma har en kur för allt

men jag har alltid feber ändå

C-vitamin finns och blåa plastbaljor finns

ibland till regnvattnet

och nogle gange till att kyla kroppen i

och nogle gange till att ställa fram under ett rosa djur

Frid och Spasic har med Familieepos lyckats skapa en ytterst rytmiskt komponerad dikt, kan tänkas att den mycket väl tål att läsas högt, och inte minst just tack vare den språkmässiga och personliga tvåstämmighet som de båda poeterna musikaliskt lyckats sammanföra. Genom hela dikten går som ett eko av fullständig igenkänning och en slags stark mångbottnad anknytning mellan de båda diktjagen som i texten går in i varandra, blir varandra, ja, närmast får sägas blir till ett.

Det är svårt att vara originell rent formmässigt inom den samtida poesin, den är överfull av mer eller mindre lyckad experimentlusta. Frid och Spasics har dock lyckats skapa något som känns unikt på riktigt och samtidigt är en stark debut.

Tommy Gunnarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen