Litteratur:Jonas Ellerström - Genom spegeln - Tidningen Kulturen
Jonas Ellerström

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En svindlande vacker poetisk bok

Jonas Ellerström
Genom spegeln
ellerströms Förlag


Ellerström är den typen av poet som tycks kunna ingjuta poetisk värme i vad som helst, även i det till synes mest banala, alldagliga eller uppenbara. Många av dikterna i Genom spegeln är inget undantag från detta.
Jonas Ellerström
Genom spegeln
ISBN: 978917244956
Förlag: ellerströmsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jonas Ellerström

Jonas Ellerström

Den inledande dikten, Nr 77 (En bok), presenterar premisserna för Jonas Ellerströms senaste diktsamling Genom spegeln. Dikten går som följande:

På pärmens framsida en spegel.

På dess baksida en solursskiva.

Däremellan blanka blad.

 

Spegeln är disig och anfrätt.

Solurets stav saknas.

Sidorna återstår att fylla.

 

Vad är dessa enkla diktrader om inte en svindlande vacker poetisk beskrivning av de villkor som är skapandet som process? Villkor som är svårt utmanande, men som av samma anledning också samtidigt visar på en närmast oändlig möjlighet, där tid och rum tycks satts ur spel i det som är det skapande nuet.

I Genom spegeln uppvisar Ellerström kanske mer än tidigare en sällsam förmåga att med till synes mycket enkla och kvicka poetiska rörelser frammana dikter som just rör skapandets, eller det närliggande som läsandets, eller ja, livets, villkor. Det förflutna eller kommande tycks i dessa dikter ofta framstå som verkligare och mer påtagligt än det pågående nuet, och drömska effekter följer inte sällan i spåren av detta. Ibland är det rent av i flera av dikterna som om Ellerström vill ge oss en vikning åt det övernaturliga.

Ellerström är den typen av poet som tycks kunna ingjuta poetisk värme i vad som helst, även i det till synes mest banala, alldagliga eller uppenbara. Många av dikterna i Genom spegeln är inget undantag från detta.

Det blir underfundigt värre emellanåt utan att riktigt träffa den poetiskt kräsnaste nerven, men ofta är det tillräckligt bra för att kunna låta vilken sann läsare av poesi som helst att så att säga följa med genom spegeln.

 

 

 

 

 

 

Tommy Gunnarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen