Litteratur:Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer -19 historiska gåtor - Från Titanic till Dracula - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Verkliga små skivor av historien, presenterade som deckare

Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer
19 historiska gåtor - Från Titanic till Dracula
Illustrationer: Elin Jonsson
AlfabetaDracula var inte alls någon vampyr, han var bara en vanlig furste som låg i krig med turkarna, och flera århundraden senare hittade någon på vampyrhistorierna (som inte blivit populära i den verklige Vlads hemtrakter!). Men den verklige Vlad Dracula blev dödad av sina egna … Varför?
Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer
19 historiska gåtor - Från Titanic till Dracula
ISBN: 9789150119114
Illustrationer: Elin Jonsson
Förlag: Alfabeta

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Elizabeths pappa dödade hennes mamma när hon var två och ett halvt år gammal. Men dottern fick leva. Hon blev en av de mest framgångsrika regenterna någonsin, känd som Elizabeth I. Hon gifte sig aldrig för då hade hennes man fått makten över henne och hennes land. Smart val!


Vad är rätt val?

 

Att inte gifta sig är lösningen på den historiska gåtan hur man ska välja mellan olika friare - en av de första historiska gåtorna i boken 19 historiska gåtor. På lite över 100 sidor tar man sig sedan från Oraklet i Delfi till den verkliga Draculas öde.

 

Dracula var ingen vampyr

 

Dracula var inte alls någon vampyr, han var bara en vanlig furste som låg i krig med turkarna, och flera århundraden senare hittade någon på vampyrhistorierna (som inte blivit populära i den verklige Vlads hemtrakter!). Men den verklige Vlad Dracula blev dödad av sina egna … Varför?

 

Ledtrådar i text och bild

 

Alla historiska skeenden presenteras i text och bild och vill man veta varför kan man räkna ut det - allt finns i texten och i bilderna. Det är ett smart sätt att presentera historia som historiedeckare! Det gör att läsaren är på helspänn och verkligen granskar text och bild noga. Kan man lösa det innan man vänder blad? Går det? Det går!

 

Lättsamma små lektioner i historia

 

 

Det hela är som en serie lättsamma lektioner i historia, med slumpvisa nedslag (inte i kronologisk ordning) över hela världen. Revolutionen i Frankrike, mysteriet på Påskön, flykten över Berlinmuren …

 

Och det är även en bra övning i uppmärksamhet (och litteraturvetenskaplig noggrannhet) för det är ofta vi bara läser eller ser på bilder utan att ifrågasätta dem.

 

När ett mysterium står på spel så är det klart att läsaren skärper till sig lite extra!

 

Deckargåtor och historia

 

Paret Fredrikson och Palmaer har även gjort boken 21 sanna deckargåtor som på många sätt är ännu mer spännande med alla möjliga verkliga fall, förhoppningsvis kommer det att komma ut både fler historiska gåtor och fler deckargåtor i framtiden!

 

Läs även:

 

 

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23114-litteratur-bengt-fredrikson-andreas-palmaer-21-sanna-deckargator

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen