Litteratur: Marco Missiroli - Privata oanständigheter - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Fadd erotisk utvecklingsroman

Marco Missiroli
Privata oanständigheter
Översättning: Marie Tell
Contempo förlag


Sympati känner man inte någon i romanen och även om huvudpersonen på något sätt framställs som vore han en hyvens, om än något komplicerad, kille känner jag mest för att kväva honom långsamt med en kudde. Självklart finns fantastiska romaner med osympatiska huvudkaraktärer, men de flesta karaktärer i denna roman är fadda och ointressanta, vilket gäller även huvudpersonen
Marco Missiroli
Privata oanständigheter
ISBN: 9789188157119
Översättning: Marie Tell
Förlag: Contempo

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Utvecklingsromanen har oftast en manlig huvudkaraktär, som vilsen och förvirrad, med goda eller sämre förebilder i sina föräldrar, ger sig ut på en inre och inte sällan också yttre resa i jakt på en riktning i livet. Så är också fallet i Marco Misserolis roman om italienaren Libero. Vi får följa honom från 12-årsåldern, nyinflyttad i Paris från Milano och på väg in i vuxenlivet, en väg kantad främst av sex (eller tankar på sex) och romaner.

 

Libero vägleds i livet av den vackra bibliotekarien Marie, även om vi snart förstår att huvudpersonen främst har ett sexuellt intresse vad det gäller romanens alla kvinnor och att den intellektuella vägledningen egentligen sköts av fadern. Även den sexuella vägledningen in i vuxenlivet är det främst männen som står för och kvinnorna, oaktat god bildning och intresse för litteratur och filosofi, är till syvende och sist bara föremål för huvudpersonens uppdrivna erotiska trängtan.

 

Män vars enda mål verkar vara att få så många ligg det bara går finns det alldeles för gott om, både i verkligheten och i litteraturen, och om de dessutom går omkring och verkar svåra med ett exemplar av Albert Camus Främlingen i ena handen är de så tröttsamma att klockorna stannar. När romanen dessutom gör ett försök att rättfärdiga sexköp genom att framställa det som att det är äldre, erfarna kvinnor med uppgift att lära unga, förvirrade män om sin sexualitet som prostituerar sig, blir det uppenbart att romanen inte är läsvärd.

 

Sympati känner man inte någon i romanen och även om huvudpersonen på något sätt framställs som vore han en hyvens, om än något komplicerad, kille känner jag mest för att kväva honom långsamt med en kudde. Självklart finns fantastiska romaner med osympatiska huvudkaraktärer, men de flesta karaktärer i denna roman är fadda och ointressanta, vilket gäller även huvudpersonen.

 

Inga relationer känns så särdeles väl skildrade eller intressanta och kort sammanfattat är det här mest en historia om en pojkes våta fantasier och senare erotiska äventyr, där kvinnor figurerar främst som erövringar. Som erotisk roman betraktad är jag övertygad om att världen är full av bättre exemplar än denna, även om man mot alla odds inte skulle ha tröttnat på berättelser om heterosexuella mäns sexuella utvecklingsresor.

 

 

 

 

Sofie Niemi

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen