Litteratur:  Bjørn Rasmussen - Ming - Tidningen Kulturen
 Bjørn Rasmussen Foto Frida Gregersen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En poetisk dokumentation av ett misslyckat försök att älska, att vara

 Bjørn Rasmussen
Ming
Översättare: Johanne Lykke Holm, Tom Silkeberg
Modernista


 

ikväll ska jag läggas in
jag är så klart lite rädd
det känns så här: död dröm björn
men nu tar jag alltså en taxi
i en ängels famn
 Bjørn Rasmussen
Ming
ISBN: 9789177016120
Översättare Johanne Lykke Holm, Tom Silkeberg
Förlag: Modernista

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 Bjørn Rasmussen Foto Frida Gregersen

 Bjørn Rasmussen Foto Frida Gregersen

Det är lätt att förstå att Bjørn Rasmussen är en Danmarks mest hyllade samtidspoeter och jag kan inte riktigt minnas när poesi knockade mig så totalt som hans diktsamling Ming, i lysande översättning av Johanne Lykke Holm och Tom Silkeberg. Orden fräser som flottig bacon i en odiskad stekpanna och poeten har glömt hur man stänger av spisen och det vidbrända köttet förkolnar till en vidbränd illaluktande svart hög. Det är så det känns och för att kunna andas måste jag hitta fönstret och vädra ut röken och stanken. Frisk luft, syre och diska stekpannan åt den vrålande poeten som skoningslöst offrar sig själv i skriften ─ eller om det är livet som är på väg att ta kol på Bjørn Rasmussen ─ och poesin är det enda som möjligen kan rädda honom från den självvalda döden.

 

man kan inte se på mig att jag är sjuk eller jylländsk

vinden från det öppna fönstret

får den tomma popcornpåsen på köksbordet

att ramla ner på golvet gång på gång

 

Bjørn Rasmussen, är av inre ångestdrivet tvång hämningslöst självupptagen, krävande, kaotisk och som en överhettad torktumlare sliter han sönder sina egna och andras kläder. Han skiter inte i sin omgivning men kan inte ta någon hänsyn till dem heller.

 

Jag är så tunn i hjärnan i eftermiddag

så illamående av sug efter kuk

jag är arg på medicinen

jag är ilsken som urinröret på en råtta

 

Det finns ett foto på poetens far på den ursnyggt formgivna boken. Fadern är klädd i uniform med ett sammanbitet ansikte och en persona som ett ointagligt fort. Att göra upp med den normalitetsgestalten sker på liv och död och uppgörelsen rymmer allt: samhällslögner, xenofoba rädslor, maktens våld, dolda och uppenbara härskartekniker. Matriser över hur en normal människa förväntas vara för att passa in och få ingå ─ och som skapar en självdestruktiv galenskap i Bjørn Rasmussen som varken kan eller vill passa in.

 

Dikotomin frisk och sjuk som är så förgörande genomfalsk. Det lilla barnet som ville älskas av fadern och den vuxne Bjørn som desperat försöker nå fram till sin cancersjuke far. Det är ohyggligt starkt och varje ord i dikterna fräser av smärta och sorg. Bjørn Rasmussen, skonar ingen och allra minst sig själv. Psykosen är oundviklig och är ett friskhetstecken, i den uppenbara återupprepningen av traumata. Endast genom återupprepning kan befrielsen äga rum men man kan dö på kuppen.

 

ikväll ska jag läggas in

jag är så klart lite rädd

det känns så här: död dröm björn

men nu tar jag alltså en taxi

i en ängels famn

 

Man blir indragen i Bjørn Rasmussens vulkaniska psykodrama och har man egen psykoserfarenhet så fattar man precis vad det är som Rasmussen måste gå igenom. Det finns inga genvägar in till sanningen om sig själv. Det är hardcore. Knockout och antingen reser man sig upp innan gonggongen slår eller också går man under. Bjørn Rasmussen, skrev en rasande stark diktsamling och det är en seger i sig. Poesin vann. Länge leve poeten.

 

 

 

Cecilia Persson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen