Litteratur: George Johansson - Buffa som valp - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Charmig läsning för hundälskare och Mulle Meck fans

George Johansson
Buffa som valp
Serie: Mulle Meck böckerna
Illustrationer: Jens Ahlbom
Berghs förlag


 

Om man vill se inspirationen som författaren George Johansson och illustratören Jens Ahlbom använt sig av när de skapat byn Djupforsen, så är den fiktiva byn baserad på på de verkliga byarna Köpstafalla och Höre i Närke.
George Johansson
Buffa som valp
ISBN: 9789150222012
Illustrationer: Jens Ahlbom
Förlag: Berghs förlag

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Kärleken kan slå till på mindre än ett ögonblick. Som i denna vackra och roliga bilderbok där Mulle Meck träffar hunden Buffa för förta gången! Mulle Meck är en oerhört vältecknad, populär och rolig serie för barnen, men när det gäller den här nyaste boken finns Mulle Meck inte ens med i titeln. Bara Buffa!

 

Hjälp! Ta hand om mig, den som kan!

 

Björnen Paddington satt ensam och övergiven på tågstationen i London, med en lapp runt halsen: "Please look after this bear!" Lappförsedd, precis som de barn som skickades till den relativa säkerheten på landet, för att undslippa tyskarnas bombräder över London.

Kattungen Findus i serien om Pettson och Findus hittades i en ask med Findus gröna ärtor (albeit tom på gröna ärtor).

Hundvalpen Buffa hittas övergiven i en anonym brun kartong (tack och lov med lufthål i) och bredvid finns en skylt där någon förbipasserande tillfrågas om att snälla ta hand om den här hundvalpen!

 

Det är inte det vanligaste sättet på vilket man skaffar hund - besök på kennel, hos hunduppfödare eller hem för hemlösa hundar brukar ingå. Men Mulle Meck vet ju inte att han letar en hund, han vet bara att han längtar efter sällskap.

 

Och så ingriper ödet med en deus-ex-machina valp. Tänk så behändigt! Lika finurligt som Mulle Mecks konstruktioner. Den senaste ska ha tre motorer ...

 

 

Fånga dagen, någonstans i Sverige!

 

Landskapen och miljöerna i Mulle Meck är ofta som en hyllning till det långsammare livet på landet, en fånga dagen devis, där man kan knepa, knåpa uppfinna och ha 101 idéer när man vaknar - fast 100 av dem får vänta tills i morgon.

 

Höstfärgerna sprakar och även om Mulle Meck miljön ska vara inspirerad av författarens hemtrakter är det lätt att fantisera att denna lugna plats på landet ligger på valfri plats, kanske någonstans i Norrland eller Svealand, och det är så lätt att känna igen sig. Bara bortom kröken ligger ju ens egna minnen, stora fält med vilda blommor och hemliga smultronställen.

 

Om man vill se inspirationen som författaren George Johansson och illustratören Jens Ahlbom använt sig av när de skapat byn Djupforsen, så är den fiktiva byn baserad på på de verkliga byarna Köpstafalla och Höre i Närke.

 

 

Prequel trenden regerar

 

George Johansson och Jens Ahlbom har ett mångårigt samarbete bakom sig med böckerna om Mulle Meck. Förutom böcker har det även blivit spel och appar om den händige och finurlige Mulle och hans hund Buffa. Efterfrågas hett: Buffa som gosedjur!

 

När en serie rebootas eller går tillbaka till början igen brukar det ofta innebära slutet för originalserien - men förhoppningsvis gäller inte det Mulle Meck och Buffa.

 

Mulle Meck är för ovanlighetens skull i litteratur-Sverige inte intresserad av att rota i det förflutna - han drömmer säkert redan om vad han ska uppfinna i morgon!

 

 

Läs även:

 

 

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21400-litteratur-george-johansson-mulle-meck-och-buffa-mulle-mecks-verktyg

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen