Litteratur: Katherine Webb - Sanningen om Alice - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En gränslös kärlekshistoria 

Katherine Webb
Sanningen om Alice
Översättning: Annika Sundberg
Historiska Media Pocket


De både huvudpersonerna Starling och Rachel ger läsaren en dubbel dos av den starka, klassiska hjältinnan - den rättframma och kavata tjänsteflickan och den lågmälda men rättrådiga guvernanten - som båda är populära arketyper i historiska romaner. Titelfiguren Alice är snarare den gåtfulla drömflickan som alla älskar men ingen kan komma nära.  Någon som skapar besatthet hos både män och kvinnor.
Katherine Webb
Sanningen om Alice
ISBN: 9789175454757
Översättning: Annika Sundberg
Förlag: Historiska Media Pocket

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

När den vackra, blonda Alice tar hand om en föräldralös, namnlös flicka och ger henne det ovanliga namnet Starling och kallar henne sin lilla syster är detta början på Starlings livs stora kärlek, en kärlek på gränsen till besatthet. Kärleken mellan Starling och Alice är den starkaste kärlekshistoria som Katherine Webb någonsin har skapat, en kärlek över alla gränser. Men Starling får grymt erfara att ingen av dem är fria, varken hon eller Alice. Starling är också den mest gåtfulla huvudpersonen någonsin - från början till slut i romanen har man en tanke i bakhuvudet: Vad vill Starling - egentligen?

Alla vägar går till de romerska baden

1821 kommer Rachel till Bath. Hon är nygift. Och hon är en levande kopia av Starlings älskade, försvunna Alice. Rachel försöker orientera sig när det gäller skvallret i Bath och det finns en familj som alla pratar om. Alla pratar om Familjen Alleyn. Sonen Jonathan är ett slags Mr Rochester typ, tillbakadragen och vresig och förmodligen krigsskadad. Starling är hans tjänsteflicka och hon gör allt hon kan för att plåga sin husbonde. Hon är nämligen övertygad att vad som hände Alice var Jonathans fel. Och han måste sota för att han tog Starlings stora kärlek från henne.

Rachel anställs för att läsa högt för Jonathan och det växer fram en vänskap mellan de två. Deras konversationer påminner ibland om de mellan Jane Eyre och Mr Rochester. Hon försöker komma på pigga och uppbyggliga saker att säga (och inte låta sig skrämmas) och han är mest vresig och butter, men tinar upp så småningom.

 

Starling kontrollerar lyckan

Men. Rachel är gift. Och det ingår inte i Starlings planer att Jonathan någonsin ska få bli lycklig med någon annan, han måste betala för vad han gjorde Alice.

Starling är lika fanatisk som någonsin hushållerskan i Daphne du Mauriers roman Rebecca. (Och liksom i Rebecca finns här en rejäl "plot twist" på slutet!)

Fast vad hände egentligen med Alice? Är det någon som egentligen vet? Inte ens Starling vet säkert vad som hände med Alice - eller vem Alice egentligen var.

Både Starling och Rachel inser att de måste gå till botten med Sanningen om Alice för att någonsin kunna gå vidare med sina liv och hoppas på att bli lyckliga. Båda har de olika teorier - och förhoppningar - om vem Alice egentligen var.


Dubbel dos av den starka hjältinnan


Katherine Webbs stora styrka är hennes känsla för historia och hennes sätt att fånga upp miljöerna in i minsta detalj. Bath är hemmaplan för Webb - men tidsbilden ska också stämma och det gör den.

Bath år 1821 var en populär semesterort och det är inte konstigt att alla vägar går till Bath (om inte annat för att njuta av de romerska baden!).

Ofta lockar moderna romaner med "en stark hjältinna".

De både huvudpersonerna Starling och Rachel ger läsaren en dubbel dos av den starka, klassiska hjältinnan - den rättframma och kavata tjänsteflickan och den lågmälda men rättrådiga guvernanten - som båda är populära arketyper i historiska romaner. Titelfiguren Alice är snarare den gåtfulla drömflickan som alla älskar men ingen kan komma nära - sin tids Laura eller Rebecca. Någon som skapar besatthet hos både män och kvinnor.

 

Uppskattade historiska skildringar


Katherine Webb har skrivit många uppskattade fiktiva historiska romaner med många invecklade spännande intriger och de som läst någon av hennes böcker tidigare kommer inte att bli besviken på denna.

Packa väskan - den här resan går till det charmiga Bath! För två sekel sedan!

 

Läs även: Möte med Katherine Webb

 

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturens-portraett/23111-mote-med-katherine-webb

 

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen