Litteratur: Ernst Brunner - Darra – Om Swedenborg - Tidningen Kulturen
Emanuel Swedenborg

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Monumentalt verk om Swedenborg

Emanuel Swedenborg är en av de svenskar som fått uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. Men borde han ha fått det? Hur hade möjligheterna till det sett ut i dag med alla tillgångar till offentlig kommunikation?
Det handlar i Darra inte om personlig inlevelse och medkänsla som i Edith, 1992 - somliga tyckte att det fanns för mycket Ernst i projektet - utan om en grundlig och strukturerad biografi om vetenskapsmannen och mystikern Swedenborg, i miljöer i Sverige och andra länder.
Emanuel Swedenborg

Emanuel Swedenborg

Var han en knäppskalle som borde ha förbigåtts med tystnad? Eller kanske har hans inflytande över författare som Baudelaire, Dostojevskij  och Strindberg inte betonats nog starkt? Vid den senares begravning på Norra Kyrkogården i Stockholm 1912 talade Nathan Söderblom om den påverkan Swedenborg hade haft på Strindbergs strävan efter att finna den förborgade meningen med livet samtidigt som han framhöll författarens starka relation till den kristna tron, dokumenterad genom de kristna skrifter biskopen hittat i Blå Tornet på begravningsdagens morgon.

Ernst Brunners förmåga att skriftligt och muntligt behandla, även på akademisk nivå, personer och företeelser är väl känd, inte minst genom hans tidigare böcker och föredrag om Karl XII, Bellman och Anckarström. Hans omfattande kunskaper om och inblickar i 1700-talet har utgjort en stabil grund och varit mycket värdefulla tillgångar. Så även nu när han skriver om Swedenborg.

Det handlar i Darra inte om personlig inlevelse och medkänsla som i Edith, 1992 - somliga tyckte att det fanns för mycket Ernst i projektet - utan om en grundlig och strukturerad biografi om vetenskapsmannen och mystikern Swedenborg, i miljöer i Sverige och andra länder. Personen Swedenborg beskrivs som ung och gammal, utseende, egenskaper, klädsel, hygien, att tvätta ansikte och händer hade inte prio ett; en lätt stamning kunde i vissa situationer vara handikappande. Även hans i regel vänliga och oftast blygsamma personlighet påpekas. Den sexuella läggningen och omfattningen av den verksamheten, han sägs ha varit en ”slow starter”, berättas det om. Var det bara en tillfällighet att han i Amsterdam bodde på en gata med riklig tillgång på horhus?

Swedenborgs utsagor om levande släktingar, vänner, fiender och deras placering på olika nivåer i helvetet ges stor plats liksom hans samtal med Gud och dödas andar, dokumenterat genom Swedenborgs grannar och vänner. Och här närmar vi oss pudelns kärna. Ska vi tro att detta är möjligt? Ernst Brunner överlämnar åt läsaren att avgöra vad som är plausibelt. Han påpekar även själv att boken inte är en hagiografi och att de som tidigare skrivit sådana valt att skriva selektivt och omdanande, han däremot bygger sin text på vetenskaplig objektivitet och källforskning. Därför är boken och kommer att förbli en stor och värdefull tillgång för forskare och övriga intresserade av ämnet.

Som första namn bland de forskare Brunner refererar till står Emil Kleen, som inte tillhörde Swedenborgs fan club.

Vi väntar med spänning på Brunners två nya böcker om Roman och Sergel, som kommer inom de närmaste två åren..

 

 

 

 

Kurt Bäckström

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts