Litteratur: Birgitta Maria Storgårds - Vi blir det vi ser - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett  grässtrå inom den livskraftiga finlandssvenska litteraturen

Birgitta Maria Storgårds beskriver sina iakttagelser och reflekterar kring små händelser i vardagen. Sjukdom och arbetslöshet, otrohet, upplevelser på en tågresa, vistelse på en retreat, barndomsminnen, en vacker fjäril; inget ämne är för stort eller för litet.


"Vi blir det vi ser" är hennes femte skönlitterära bok.
Birgitta Maria Storgårds
Vi blir det vi ser
ISBN: 9789187949487
Förlag: Ord&visor förlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Drygt sextio korta prosatexter är samlade i boken "Vi blir det vi ser" indelade ämnesvis i sju avsnitt. Många av texterna är av en folkbildarambition (?) försedda med fotnoter som förklarar dialektala ord eller är källhänvisning till böcker som nämnts.

Birgitta Maria Storgårds, född 1949, är en finlandssvensk författare, född i Helsingfors, numera bosatt i Raseborg i Finland. Hon har en beteendevetenskaplig examen och har huvudsakligen arbetat på bibliotek. Att hon också jobbat inom vården i olika länder har satt avtryck i några av hennes texter i boken. 2004 debuterade hon med diktsamlingen "Skörda höstlöv. Dikter i haikuns och tankens form" och 2012 med en barnbok.

"Vi blir det vi ser" är hennes femte skönlitterära bok.
Kortprosa är en svår genre och Storgårds bildrika språk blir ofta alltför överlastat och skymmer den känsla eller poäng hon, gissningsvis, vill förmedla.

Det gör texterna lite tunga, någon gång lite pratiga. Men ibland glimrar det till som till exempel i texten "På väg", en rörande, komisk ögonblicksbild från forna tiders resande, en gång berättad av författarens far som godnattsaga.

Prosatexterna upptar merparten av boken men här finns även ett mindre antal dikter. Och det är i dikterna som författaren är bäst. Här kommer hennes bildspråk till sin rätt och iakttagelserna blir tydligare. Birgitta Maria Storgårds lyrik får vi förhoppningsvis se mer av.

Margareta Lilja-Svensson

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts