Litteratur: Plura Jonsson - Pluras bästa - kärleken till maten - Tidningen Kulturen
Plura Foto Sara Mac Key

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett "greatest hits album" fullt av gamla godingar!


God mat är viktigt, och den ska lagas med kärlek. 
Plura är först och främst känd genom sin musik, men nu är han kanske lika känd (eller mer känd? ) för sin mat. Detta efter massor av matlagning i populära TV-program och hela FEM kokböcker! Det här är Pluras sjätte kokbok. Hans "greatest hits album" är fullt av gamla godingar!


Det här är en njutbar bok på ett sätt. Pluras avskedshälsning: "Lycka till med livet, kärleken och kålpuddingen" är talande. Den omfattar allt som är viktigt: lever man och är älskad och mätt, då har man allt!
Plura Jonsson
Pluras bästa - kärleken till maten
ISBN:  9789113071978
Foto: Pepe Nilsson
Förlag: Norstedts

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Plura Foto Sara Mac Key

Plura Foto Sara Mac Key

Från Frankrike till grillat

De fem tidigare kokböckerna har haft med favoritmat från Spanien, Frankrike, London, Venedig, New York, Koster och Stockholm. Husmanskost, medelhavsmat, mycket fisk och skaldjur, inälvsmat, julmaten och alla upptänkliga godsaker som kan grillas. I Pluras bästa presenteras favoriterna från Pluras kokboksskatt, uppblandat med personliga texter och några av Pluras egna, precis lika personliga målningar. Det här är en bok för livsnjutare av en sann livsnjutare!

Plura ger också cred till bandet, de tre musketörerna, som omger honom. Tillsammans har de jobbat med alla Pluras böcker, som ett sammansvetsat band. Det är svårt att nu tänka sig Plura böckerna utan Pepe Nilssons härliga foton. Men Plura har också kul anekdoter att berätta om hans medhjälpande kock. Ja, Plura ville laga all mat själv. Men att laga mat till sig själv och några vänner eller att laga massor av mat till stordrift ... det är två olika saker. (Det är när man upptäcker detta, som man skrotar sin dröm om att ha egen restaurang!)

Maten är precis som Pluras image: här ska det vara enkelt, gott och rakt på sak!

Gott "team work"!

Teamet kring Plura är: Pepe Nilsson (foto), Pär Wickholm (layout) och Johan Åkerberg (kock). Plura och Johan sliter med maten och sedan åker den ut till Pepe och Pär för fotografering och styling.

Typiskt för Plura böckerna är alla berättelser och anekdoter. Givetvis om maten och musiken. Men också om resor, människor, möten. Och Cirkus Plura. Inklusive vilken cirkus det är att göra en kokbok. Och vilket jobb det är att hitta rätt sorts bestick, tallrikar och dukar med den rätta slitna patinan. Det är inte bara maten som ska se "rätt" ut - även allt runtomkring ska ha stil.
Formatet för boken gör att man gärna vill kalla den "coffee table book", men det har ju den underliggande implikationen att boken ska ligga på ett lågt soffbord och se fin ut. Möjligen bli bläddrad i av gäster, när man bjuder på kaffe. Pluras bästa är en "ta ut mig i köket och älska mig nu bok". En bok som inte vill bli lämnad på finbordet, den vill bli använd och nedkladdad.

Personlig stil som säljer

Det är den personliga stilen som lyfter kokboken hela tiden, Plura har hittat en egen stil, både som författare och som kokboksförfattare. Personliga minnen och reseberättelser varvas med recepten och det vattnas i munnen gång på gång.

Vackra foton, som det brukar vara i moderna kokböcker, målande beskrivningar av maten och råvarorna, liksom barndomsminnen - som färden genom Europa i en Volvo Amazon! - fonder, andalusisk kyckling och Pluras egen fiskpudding. Uppväxten på S:t Persgatan i Norrköping där hans mamma Magda stod från tidig morgon till sen kväll och lagade mat. Uppväxten med riktig matlagning - ofta husmanskost - på väldigt nära håll har präglat Plura och hans inställning till maten och meningen med livet.

Spansk mat - den bortglömda maten

Pluras spanska kokbok är en av de absolut bästa kokböckerna, eftersom bokmarknaden i Sverige vanligen bjuder på mycket asiatiskt, franskt, italienskt ... men inte mycket spanskt. Förutom recept på tapas. Kaningryta, fisksoppa, rapphöna, bläckfisk med svart ris eller helstekt spädgris - allt detta finns i den spanska kokboken.

Efter fransk mat och spansk mat (i de två tidigare böckerna) blev det dags för svensk mat. Som sagt: Husmanskosten slår tillbaka! Och Pluras entusiasm i denna kokbok är oöverträffad, för honom hänger matminnen och husmanskost samman med allt från barndomsminnen och julminnen till Eldkvarns turnéer och han berättar gärna om sina mat- och musikminnen i boken, vilket gör att boken får ett personligt tilltal och en vinkel som inte andra kokböcker har (Eldkvarns matminnen kanske får en uppföljare?). Det finns bra minnen från hela landet, men det är speciellt roligt att läsa om när Eldkvarn åker över till Köpenhamn bara för att äta smörgåsar ...
Mumsig älsklingsmacka

"När vi spelar i Malmö flera dagar i sträck är det alltid legio att vi nån dag åker över till Köpenhamn, promenerar runt i Christiania och äter smörrebröd till lunch, helst då på Kanalcaféen vid Fredriksholms kanal 18. En halvtrappa ner i den gamla restaurangen blir man serverad de mest fantastiska smörgåsar."

Givetvis finns receptet med på älsklingsmackan: Leverpastej på rågbröd. Det är inte alls så enkelt att göra som det låter ...
"När vi beställde vatten att dricka tittade servitören smått föraktfullt på oss, pekade ut över kanalen och sa: där, där har ni vatten!"
Kulturkrock?
En del av recepten kan jag lugnt tänka mig att prova, som att göra plättar till efterrätt. Andra recept ... det är mer tveksamt. Var ska man få tag på 5 dl grisblod för att göra blodpudding från scratch???

Mat som underhållning

Mat är också ett slags underhållning, en föreställning, med förband (förrätt), det stora bandet (huvudrätten) och extranummer (efterrätt).
På Petri Pumpa i Lund gick hela Eldkvarn ut i köket och applåderade kockarna som tackade och bugade för uppvaktningen. Senare på kvällen såg Eldkvarn deras servitör dansa i publikhavet. Det var hans tur att ta emot underhållning och deras tur att leverera.

Så kan också ett utbyte av underhållning se ut.
Givetvis finns i denna "greatest hits" samling också grillat och julmat! Det börjar ju bli dags att tänka på den nu. Julmaten. Och julklapparna. För Plura-fans är i alla fall valet lätt: De önskar sig säkert den nya kokboken!

Det här är en njutbar bok på ett sätt. Pluras avskedshälsning: "Lycka till med livet, kärleken och kålpuddingen" är talande. Den omfattar allt som är viktigt: lever man och är älskad och mätt, då har man allt!

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen