Litteratur: Joar Tiberg- Den blå traktorn - Tidningen Kulturen
Joar Tiberg. Foto: Peder Lingden

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vi får se hur det blir

En fin berättelse om en pojke vars familj inte ser ut som alla andras.

Olle som är sju år har en mamma, som sitter i fängelse, hon har tagit saker, som tillhörde andra
Joar Tiberg
Den blå traktorn
ISBN: 9789150116694
Anna-Clara Tidholm. Bilder
Förlag: AlfabetaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Joar Tiberg. Foto: Peder Lingden

Joar Tiberg. Foto: Peder Lingden

Detta med fängelse är särskilt, med vanor och rutiner, som är annorlunda och skilda från de som gäller om man lever sitt liv i frihet, ett fängelse ser också annorlunda ut och har ett system av säkerhetsanordningar och kontroller.

Olle som är sju år har en mamma, som sitter i fängelse, hon har tagit saker, som tillhörde andra, vissa lördagar åker Olle och hans pappa eller hans morfar och hälsar på henne. Ibland vill Olle åka, ibland inte, det finns ju så mycket annat, som han vill göra. Det mesta är roligare än att hälsa på mamma.

Det är roligt att se och krama om mamma, men det är inte roligt med allt det andra, som finns på fängelset, alla rum och människor.

Jo, Isam, som jobbar där, tycker Olle om, han bryr sig om Olle och gör saker med honom. Olle tänker på andra saker, på snöflingorna på morfars mössa eller på lekplatsen, som finns där, som är kul en kort stund.

På vägen dit och hem ser Olle mycket, som han tycker om, allra bäst tycker han om den blå traktorn i skogen, han tycker så bra om den, så att han drömmer om den.
Den blå traktorn står alltid på samma ställe, efter den långa kurvan.

Det är klart att Olle tänker på sin mamma och hur det ska bli till jul, men mest tänker han på den blå traktorn, och lite på älgen, som hans pappa och han mötte i skogen, den såg både glad och tokig ut.

Olle lever i nuet med sina nära tankar, han låter inte tiden pressa honom, han håller fast vid sitt liv, Joar Tiberg skildrar Olles tankevärld och handlingar och uttryck på ett fint sätt och Anna Clara Tidholm är som alltid mästerlig i att fånga en stämning och känsla och att inte låta bilderna tyngas av krafs.

Barn kan läsa den tillsammans med vuxna, barn runt sex eller sju år.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen