Litteratur:Peter Modie - Beredskapsåren Sverige i bilder 1939-1945 - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Så nära att haren darrade

Fängslande fotografier från de svenska krigsåren.


Bilderna kommer framför allt från två samlingar av Karl Sandels och Otto Ohm, det är många bilder från Skåne och från Stockholmsområdet.
Peter Modie
Beredskapsåren Sverige i bilder 1939-1945
ISBN: 9789175452470
Förlag: Historiska MediaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Freden efter det första världskriget, lade grunden till det andra, stora kriget, under både 20-och 30-talet skedde en följdriktig och logisk uppladdning inför detta, med positioneringer, allianser och ideologiska posteringar på strategiska platser, det såg många, men inte alla. Trettiotalet var en orolig tid inom skilda områden, och de högsta makthavarna i Sverige försökte att lugna folket genom ord som Vår beredskap är god, vilket var ett ytterst tveksamt påstående, men det var lugnande och ett kitt, som gav folk trygghet. Så kom hösten 1939 och det oundvikliga krigsutbrottet.

Detta är en fotobok, som skildrar Sverige under andra världskriget, bilderna kommer framför allt från två samlingar av Karl Sandels och Otto Ohm, det är många bilder från Skåne och från Stockholmsområdet. Flera av bilderna har inte visats tidigare, många är ögonblicksbilder från människors vardag, även om vi stod utanför kriget, så påverkade det allas vardag. Det blev både knappa och sparsamma tider, det gällde att iaktta försiktighet, inte röja hemligheter och att vara aktsam, särskilt nattetid.

Ord som ransonering, inkallelseorder och gengas verkar så avlägsna, men det är ord från ett nära förflutet. Och det kändes ofta, som kriget flåsade oss i nackhåren, den svenska regeringen fick uppvisa sina bästa akrobatiska sidor, för att kunna någorlunda vara trovärdiga i sina budskap om neutralitet och alliansfrihet. Och än en gång visar det sig både i text och bild, hur det fanns starka sympatier för Tyskland i alla samhällslager.

Peter Modie har under ett halvt sekel samlat fotografier från Sverige, som ägare av bildbyrån IBL och han var med och startade Historisk Bildbyrå, samtliga bilder i boken kommer från Historisk Bildbyrås arkiv. Bredvid bilderna finns det mycket informativa texter och Peter Modies vänner ger både minnen och reflektioner från den här tiden.

Det finns många bilder att minnas, min favobild är från Eslövs station, någon gång på 1940-talet, ett transiteringståg gör uppehåll på stationen och sårade tyska soldater bjuds på bullar och kaffe. Det är ingen mästerlig bild, men den är unik och väcker på nytt liv i den mycket omdiskuterade frågan om transitering av tyska soldater och tysk krigsmaterial genom Sverige, inte en gång, utan flera.
Det finns en uppbygglig läsning, som är känd, men tål att upprepas, som om de lundensiska läkarnas inställning till judiska kollegor, kyrkans inställning och Gustaf den V:s hållning till Tyskland, på intet sätt är detta några föredömen.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen