Litteratur: Oskar Källner - Munins skärvor - Tidningen Kulturen
Detalj ur omslaget.

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Framtida drömmar

Oskar Källner, som tidigare har skrivit en hel del science fiction, har nyligen släppt en novellsamling med några av sina tidiga verk, där allt från ren skräck till hård science fiction behandlas i nio noveller. Berättelserna har en sammanhängde ramhistoria, likt författaren Ray Bradburys verk som man kan ana har inspirerat, både i formen och hur de presenteras.

Det är glädjande att se en svensk författare som skriver något annat än ren skräck eller fantasy
Oskar Källner
Munins skärvor
ISBN: 9789197942881
Illustratör/Fotograf: Andreas Raninger
Förlag: Fafner

Klicka här för att finna information hos Bokus apropå den här boken. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Detalj ur omslaget.

Detalj ur omslaget.

Vi får följa med på en hisnande resa i tid och rum. Det är Lovecraft som inspirerat i ”Mannerskiölda herrgård”. En berättelse där en mördare har hittat ett perfekt hemsökt hus till sina syften. De som tas på en visning av huset har en tendens att aldrig mer dyka upp.

”Hon som dömer”, en näst intill perfekt komponerad SF-berättelse där en framtida erövrare väntar på sin dom, eller gör han?

Berättelsen ”Yi” där månen och sedan delar av jorden har blivit erövrad av den utomjordiska rasen Yi, en novell som hämtar inspiration både från R.A. Heinleins och Johan Scalzis krigsskildringar.

Det är glädjande att se en svensk författare som skriver något annat än ren skräck eller fantasy, vilka är de två stora genrerna idag. Science fiction-berättelserna var vanliga under relativt stor del av 1900-talet, men har idag tyvärr näst intill försvunnit från den svenska utgivningen. Något som är ytterst märkligt i ett land vars teknikoptimistiska befolkning är snabba att ta till sig det senaste. Det är bra att små oberoende förlag gör sitt till för att göra något åt denna utveckling. De breddar även utgivningen.

Oskar Källner, som själv har varit något av en pionjär inom självutgivning, har gjort ett grundligt arbete med denna bok. Vi får se när de större förlagen nappar även på detta. Det är även relevant att se att Oskar Källner har utvecklats under åren som novellerna skrivits, trots att det rör sig om en så kort period, mellan åren 2013-14, kan man ana en viss utveckling av både teman och berättandet. För det är i den spekulativa berättelsens essens att just berättandet är både intressant och, med brist för ett bättre ord, tankeväckande. I det sistnämnda lyckas författaren mer än väl.

Alexander Sanchez

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen