Litteratur: Tom Rob Smith - Gården - Tidningen Kulturen
Tom Rob Smith Foto: Scott McPherson. Wikipedia

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Hemligheter och lögner i mästerlig thriller

Gården är en thriller av Tom Rob Smith som fängslar redan från första uppslaget.

Tom Rob Smith har skrivit flera framgångsrika romaner, bland annat den hyllade bästsäljaren Barn 44, som nu är aktuell som film.
Tom Rob Smith
Gården
ISBN: 9789198169409
Översättare: Lisbet Holst
Förlag: Stimpla Publishing

Klicka här för att finna information hos Bokus apropå den här boken. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Tom Rob Smith Foto: Scott McPherson. Wikipedia

Tom Rob Smith Foto: Scott McPherson. Wikipedia

När man väl läst öppningen av Gården är det faktiskt riktigt svårt att lägga denna spänningsroman ifrån sig. Allt börjar en helt vanlig dag och med ett helt ovanligt telefonsamtal. Huvudpersonen Daniel är på väg genom en stadsdel i London med sina matkassar när hans far ringer och kort berättar: Din mor är sjuk.

Daniel hade alltid trott att föräldrarna njöt av det goda livet på en idyllisk lantgård i hans mammas gamla hemland Sverige. Efter ett långt och hektiskt arbetsliv inledde föräldrarna ett nytt, lugnare liv på en ensligt belägen gård utanför Falkenberg. Men av den lugna pensionen blev inget av. Mamman “inbillar sig saker” enligt pappan.

Hemligheter och lögner

Daniel har hemligheter för sina föräldrar, hemligheter som gjort att han skjutit upp sin resa till Sverige flera gånger. Men nu bestämmer han sig för att berätta. Han hinner dock inte längre än till Heathrow innan han blir uppringd av sin pappa igen. Pappa hävdar att mamman har flytt från sin vård och nu är på väg till London.

Daniel är kanske alltså inte den ende med hemligheter. När hans mamma anländer till London inleder hon en märklig berättelse om en ung kvinna som försvunnit och konstiga saker som händer i den lilla byn. Men vem kan Daniel lita på, när alla har hemligheter, inklusive han själv?

Intressant bild av svensk rasism

Gården är en fantastisk thriller som på det klassiska spänningssättet är mycket svårt att släppa taget om när man väl börjat läsa. Jag tycker att det är den bästa thriller jag läst sedan Gone Girl, och på många sätt faktiskt bättre – här finns en mängd vändningar och överraskningar och ett stort mått mörker.

Den ger också en intressant bild av svensk rasism och främlingsfientlighet, där det engelska paret som flyttar till Sverige fryses ut (trots att kvinna är svenska från början)och där ett sådant litet beslut som att inte prenumerera på Hallands Nyheter kan mötas med universellt fördömande.

Tom Rob Smith har skrivit flera framgångsrika romaner, bland annat den hyllade bästsäljaren Barn 44, som nu är aktuell som film. Liksom Daniel i romanen Gården har författaren Tom Rob Smith en svensk och en engelsk förälder och är uppväxt i England. Att Gården även har en touch av så kallad “nordic noir” gör den dessutom än bättre. 

Gården kan beskrivas lite som Änglagård möter Gone Girl: "crime time", fördomar, rasism och småstadskotterier i en enda manisk, äkta "page-turner" thriller som knappt ger någon tid över för kaffepaus eller toalettbesök.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen